Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un nou incendiu la centrala Zaporojie, controlată de ruși. Kievul și Moscova se acuză reciproc. Avertismentul AIEA

Oficialii ucraineni au raportat izbucnirea unui incendiu la centrala Zaporojie, controlată de Rusia. În prezent, nu este clar cum a izbucnit incendiul, dar Kievul și Moscova se acuză reciproc.

Oficialii locali au declarat că a fost o provocare din partea forțelor ruse și au îndemnat aliații occidentali și organismul de supraveghere al ONU să acționeze.

Ce spun Rusia și Ucraina

Potrivit lui Yevhen Yevtushenko, șeful administrației militare din Nikopol, forțele ruse au dat foc la anvelope de automobile în turnurile de răcire pentru a face să pară că a izbucnit un incendiu.

"Poate că aceasta este o provocare sau o încercare de a crea panică în așezările de pe malul drept al fostului rezervor", a declarat Evtușenko, potrivit euronews.com.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, de asemenea, că Rusia folosește centrala pentru a șantaja Ucraina și joacă pe temerile Occidentului de escaladare.

Rusia, pe de altă parte, a pus incendiul pe seama bombardamentelor forțelor ucrainene, deși nu a furnizat nicio dovadă.

Siguranța nucleară nu este pusă în pericol

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi, a declarat că incendiul nu a provocat un impact asupra siguranței nucleare

El a adăugat că orice acțiune militară împotriva centralei reprezintă o încălcare a celor cinci principii concrete pentru protejarea instalației, care au fost stabilite în cadrul Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în luna mai a anului trecut.

"Aceste atacuri nesăbuite pun în pericol securitatea nucleară a centralei și cresc riscul unui accident nuclear. Ele trebuie să înceteze acum", a declarat directorul general Grossi.

Zaporojie, sub controlul rușilor din martie 2022

Centrala de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, este ocupată din martie 2022 de către ruşi. Ea este situată la Energodar, pe malul de sud al Niprului, un fluviu care este o linie a frontului naturală între beligeranţi.

De la începutul conflictului, centrala se află într-o situaţie foarte precară.

Moscova a acuzat în mai multe rânduri forţele ucrainene că au bombardat instalaţia deliberat, ceea ce Kievul dezminte.

Ucraina acuză la rândul său Rusia că a militarizat perimetrul şi că a instalat arme grele în interiorul centralei. Situl a fost deja vizat de tiruri şi a fost deconectat de la reţeaua electrică în mai multe rânduri.

AIEA a făcut apel frecvent la reţinere, temându-se ca o acţiune militară "nechibzuită" să nu declanşeze un "accident nuclear major".

Pe lângă centrala de la Zaporojie, controlată de Rusia, Ucraina are în prezent trei centrale nucleare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE