Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canotorii români, noi emoții la Paris. Valeria Răcilă van Groningen, campioană olimpică: Sperăm să se antreneze în condiții optime în viitor

România are din nou emoții la probele de canotaj de vineri. Sportivii români vor concura în finală în mai multe curse de dublu vâsle. Valeria Răcilă van Groningen, campioană olimpică la Los Angeles în 1984 la canotaj simplu vâsle, a povestit în direct la Euronews, la Vocile care contează, în ce condiții grele se antrenează sportivii în România.

Canotorii români, noi emoții la Paris

Canotorii români au obținut până acum patru medalii olimpice la Paris. Asta în ciuda condițiilor de antrenament din țară, care sunt dificile atât la înot, cât și la canotaj.

Valeria Răcilă van Groningen, campioană olimpică la canotaj: „Elisabeta Lipă se luptă din 2004, de când a ieșit ultima dată campioană olimpică, să aibă o pistă olimpică în România. Acum o lună și jumătate sau două luni am avut campionatele europene la Szeged și am fost surprinsă să văd ce condiții au vecinii noștri unguri, la doar câțiva km de Arad. În ceea ce privește pregătirea copiilor la Snagov, a atleților, a canotorilor, într-adevăr au condiții de refacere, au condiții bune, dar condițiile de antrenament sunt foarte dificile pentru că sunt foarte multe bărci de agrement care, începând cu sezonul cald, merg cu viteză foarte mare pe Snagov și incomodează sportivii. Din punctul acesta de vedere, ei trebuie să se antreneze foarte devreme dimineața sau seara târziu. Sunt oameni care sunt inconștienți, fac intenționat, aleargă cu viteză foarte mare cu aceste bărci cu motor, intentionat să răstoarne echipajele care se antrenează pe lac. Deci, tot ce spune David Popovici are sens și sperăm ca în viitor, sportivii noștri să se poată antrena în condiții optime”.

„Întotdeauna, canotajul a fost o forță”

Competiția de la Paris i-a adus și mai multe emoții campioanei olimpice Valeria Răcilă van Groningen: nora sa, Gianina, este în finală și speră să obțină o medalie de aur.

Valeria Răcilă van Groningen: „Sunt sigură că va obține rezultatul pe care și-l dorește pentru că a muncit foarte mult pentru asta. Ea cu Ionela sunt împreună de foarte mult timp, au câștigat de două ori titlul de campioane mondiale, se cunosc foarte bine și anul acesta chiar le-a mers cel mai bine, au avut timpi foarte buni”.

În finală mai concurează Florin Lehaci și Florin Arteni la dublu rame masculin, precum și Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin. Toți au speranța de a câștiga noi medalii olimpice pentru canotajul românesc.

Valeria Răcilă van Groningen: „Întotdeauna a fost o forță, începând din 1976, când s-a obținut - cred că una dintre primele medalii la Jocurile Olimpice, apoi a fost generația noastră, cu Sanda Toma, generația care a concurat cam până prin '85-'86, Elisabeta Lipa a continuat până în 2004, dar întotdeauna canotajul a fost o forță”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE