Sindicatele din Educație s-au răzgândit și nu mai susțin amplasarea camerelor de supraveghere în clase. Asta deși, de curând, președintele Federației „Spiru Haret” declara la Euronews România că instalarea camerelor este o „necesitate”, fie că profesorilor „le place sau nu le place”.
Sindicatele din Învățământ nu mai vor camere de supraveghere în clase
Într-un comunicat de presă comun cu Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, reprezentanții profesorilor susțin că nu sunt de acord cu introducerea camerelor audio-video în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al părinților.
„Considerăm că aplicarea unei astfel de măsuri, fără consimţământul persoanelor supravegheate, reprezintă un atac la drepturile fundamentale ale cetăţenilor români”, se arată în comunicat.
Cele două sindicate mai spun că „o astfel de măsură poate fi aplicată acolo unde există un istoric al cazurilor de violenţă, doar după ce atât personalul angajat în unitatea de învăţământ respectivă, cât şi părinţii şi-au exprimat acordul scris pentru montarea camerelor de supraveghere”.
În urmă cu doar o săptămână, Marius Nistor, președintele Federației „Spiru Haret”, declara la Euronews România că instalarea camerelor este o necesitate chiar dacă anumitor profesori „nu le place”.
Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”: „Este o necesitate în momentul de față, fie că nu ne place sau ne place așa ceva. Ținând cont de actele de violență care au loc în spațiile școlare, de multe ori chiar în sălile de clasă, eu ca și cadru didactic m-aș simți mai bine protejat în situația în care ar exista un asemenea tip de monitorizare. Atâta timp cât eu îmi fac datoria, sunt un adevărat profesionist, nu am de ce să mă tem că într-o sală de clasă există un sistem de monitorizare”.
Ministrul Educației: În școli vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără acordul profesorilor sau al părinților
Măsura că în școli vor putea fi instalate sisteme de supraveghere video fără acordul profesorilor sau al părinților a fost anunțată spre finalul lunii trecute de ministrul Educației. Ligia Deca a mai precizat că înregistrările vor putea fi folosite doar când sunt sesizate cazuri de abuz sau violență, nu și pentru evaluarea profesorilor.
Este doar una dintre modificările principale aduse de o ordonanță de urgență, pusă în consultare publică de Ministerul Educației, care ar putea schimba legile învățământului aprobate de același minister în urmă cu nici măcar un an.