Soarta celei mai puternice funcții din Uniunea Europeană, președinția Comisiei Europene, ar putea fi decisă în ziua de 18 iulie. Având un acord de principiu, data oferă însă partidelor politice europene un răgaz prea scurt pentru a-și face propriile analize, a găsi aliați și a negocia împărțirea celor patru funcții de conducere europene. În acest context politic complicat al facerii și desfacerii majorităților, rolul unor politicieni până acum ignorați, dar și al noilor formațiuni politice intrate în viitorul Legislativ european s-ar putea amplifica exponențial. Iar traseismul politic ar putea crește ca intensitate.
Liderii principalelor partide politice europene iau în calcul accelerarea post-alegeri a calendarului de negociere și de desemnare pentru cele patru poziții cheie de conducere a blocului comunitar. Potrivit unor surse citate de Politico, deja există scenariul validării noului șef al Comisiei Europene în data de 18 iulie.
Primele semnale politice vor fi date însă încă din această lună, când vor avea loc atât întrunirile G7, cât și două reuniuni ale Consiliului European. În paralel, marile grupuri politice europene se vor folosi de cele aproape 100 de funcții de vicepreședinți și de șefi de comisii ale noului Legislativ european, atât pentru a se asigura de sprijinul delegațiilor naționale de eurodeputați, cât și pentru atragerea unor actori mai vechi sau a proaspeților politicieni intrați în acest joc de putere.
Lucian Dîrdală, politolog: ”Este fezabil mijlocul lunii iulie, dar, desigur, va conta foarte mult, vor conta, evident, rezultatele alegerilor, dar va conta mult și afilierea partidelor care încă nu și-au exprimat puncte de vedere
”Traseismul cred că în primul rând trebuie să ne uităm la partidele care încă nu și-au manifestat afilierea față de la un grup sau celălalt. Și aici mă uit, probabil în ordinea ponderii, va fi Mișcarea Cinci Stele din Italia, despre care nu știm ce va face. Va conta și traiectoria individuală a unor parlamentari”.
- PORTRET. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, în cursa pentru al doilea mandat
- Cursă în cinci: Ce trebuie să știi despre candidații principali la șefia Comisiei Europene. Dezbaterea de la Bruxelles, LIVE la Euronews România
- PORTRET. Nicolas Schmit, contracandidatul Ursulei von der Leyen pentru a conduce Comisia Europeană
De câte voturi este nevoie pentru alegere viitorului președinte al Comisiei Europene
Pentru alegerea viitorului președinte CE este nevoie de sprijinul unei majorități calificate: voturile a cel puțin 361 din totalul de 720 de eurodeputați.
Împărțirea funcțiilor din eșaloanele doi și trei nu vor fi însă îndeajuns. Conținutul viitoarei agende strategice, busola politică ce dă Uniunii Europene direcția de lucru pentru următorii cinci ani, va fi aprig disputat și negociat între partidele europene înainte de a se ajunge la o înțelegere pe șefia Comisiei Europene sau cea a Parlamentului European. Surprizele nu vor înceta însă să apară...
Ștefan Popescu, analist politică externă: ”Dacă va fi nevoie și cel mai probabil va fi nevoie de alianțe punctuale pe dosare care se vor negocia. Nu întâmplător am avut propunerea doamnei Ursula von der Leyen către șefa Guvernului de la Roma, Georgia Meloni, și una dintre reprezentantele de vârf ale curentului conservator în Europa de a i se alătura.
Fără îndoială că grupul celor care vor fi prinși în această ecuație a alianțelor punctuale va primi și funcții și, bineînțeles, va amenda agenda de priorități a viitoarei Comisii Europene”.
În cazul în care în luna iulie vom vedea desemnați atât noul președinte PE, cât și noul șef al Comisiei Europene, atunci până în octombrie se va putea consuma și procedura de propunere, negociere și validare atât a celor 27 de comisari europeni, cât și a viitorului vice cu atribuții de înalt reprezentant pe problemele de politică externă.
Ultima funcție, cea de președinte al Consiliului European, va fi lăsată la urmă. Este de altfel și singurul post în cazul căruia eurodeputații nu au niciun cuvânt de spus. Cel mai probabil, succcesorul lui Charles Michel va fi validat de șefii statelor membre în debutul ultimei luni din acest an electoral.