Bruxelles-ul va fi gazda dezbaterii dintre candidații de top ai grupărilor politice din Parlamentul European. Cei cinci candidați vor dezbate mai multe subiecte, între care apărare și securitatea blocului comunitar, precum și migrația și extindere frontierelor spațiului Schengen și ale Uniunii Europene.
Cinci politicieni sunt în cursa pentru șefia Comisiei Europene. Ei dezbat din poziția de Spitzenkandidat, adică sunt propunerea principalelor familii politice europene pentru funcția de președinte al Comisiei în situația în care partidul obține majoritatea locurilor după alegerile pentru Parlamentul European.
Walter Baier (Austria), Stânga europeană
Walter Baier reprezintă Stânga Europeană în dezbaterea Eurovision. Are 70 de ani, provine din partidul comunist austriac și este președintele grupului politic european din decembrie 2022. Avea, până atunci, puțină experiență în politica europeană.
Walter Baier, candidatul principal al Stângii Europene: ”Europa este formată din 27 de națiuni și sute de orașe și milioane de cetățeni. Stânga Europeană vrea să fie vocea acestor oameni, ale căror voci sunt rareori auzite la Bruxelles.”
În ciuda faptului că are aspirații pentru președinția executivului comunitar, Baier nu candidează pentru un loc de europarlamentar. Șansele Stângii Europene de a câștiga conducerea Comisiei Europene sunt foarte mici. Potrivit statisticilor Europe Elects, grupul ar putea avea doar 42 de europarlamentari după alegeri.
Sandro Gozi (Italia), Renew Europe Now
Din partea Renew Europe la dezbaterea Eurovision participă Sandro Gozi. Fost diplomat, a predat și Politică și Instituții Europene în mai multe universități europene și americane. Deși este italian, a ajuns în 2020 în Parlamentul European din partea Franței. A ocupat poziția de coordonator Renew Europe în Comisia pentru afaceri constituționale.
Sandro Gozi, candidatul principal al Renew Europe: ”Și simt că in aceasta sală avem energia, forta necesară să fim vigilenți, pentru că trebuie să fim extrem de vigilenți ca să ducem la bun sfârșit toata treaba pe care o avem de făcut în Europa.”
Ursula von der Leyen (Germania), Partidul Popular European (PPE)
Ursula von der Leyen este actualul președinte al Comisiei Europene.Există șanse mari ca Von der Leyen să rămână la Bruxelles pentru un alt mandat, pentru că sondajele europene arată că Partidul popular poate să rămână cel mai mare grup din Parlamentul European. Ursula Von der Leyen nu este pe lista partidului său și, prin urmare, cetățenii germani din circumscripția ei nu o pot vota.
Ursula von der Leyen, candidatul principal al PPE: ”În ultimii 5 ani, am luptat cu pandemia globală, cu un război pe pământ european, cu cea mai gravă criză energetică din ultimii 40 de ani. Nimeni nu și-ar fi imaginat că vom ieși mai puternici, dar am reușit.”
Ursula Von Der Leyen își dorește un nou mandat, chiar în contextul investigației Parchetului European privind un presupus schimb de mesaje SMS între șefa Comisiei și directorul Pfizer în perioada premergătoare celui mai mare acord al Uniunii Europene privind vaccinurile.
Terry Reintke (Germania), Verzii europeni
Tot din Germania este și reprezentanta Verzilor în dezbaterea Eurovision, Terry Reintke. Este membră a Parlamentului European din 2014 și este copreședinte al Verzilor din octombrie 2022. Ea se concentrează, printre altele, pe drepturile sociale.
Terry Reintke, candidatul principal al Verzilor: ”Dacă ne dorin ca proiectul european să funcționeze, trebuie să fim pasionați și curajoși.”
Nicolas Schmit (Luxembrug), Partidul Socialiștilor Europeni (PSE)
Nicolas Schmit este în prezent comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Schmit este relativ necunoscut pentru cetățenii europeni, însă familia politică pe care o reprezintă are șanse să rămână cel de-al doilea grup european.
În aceste condiții, președinția Comisiei e un țel greu de atins, însă S&D s-ar putea orienta către președinția Consiliului European . Experiența și influența lui Schmit ar putea întări poziția de negociere a socialiștilor în împărțirea funcțiilor europene la nivel înalt. Niciun cetățean european nu poate vota pentru Schmit, deoarece nici el nu este pe o listă de partid.
Nicolas Schmit, candidatul principal al S&D: ”Inflația, costul vieții, salariile sunt principalele preocupări ale tuturor cetățenilor europeni. Este cazul în România, dar și în celelalte state membre. Îmi asum angajamentul că această Comisie împreună cu Parlamentul European ar trebui să facă tot ceea ce este necesar pentru a reduce în primul rând inflația.”
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.