Bytedance, compania mamă a aplicației TikTok, a pierdut recursul împotriva unei decizii a Comisiei Europene în contextul noilor norme privind concurența, notează Euronews.com.
În noiembrie anul trecut, TikTok s-a alăturat Meta în apelul împotriva Digital Markets Act (DMA), o lege a UE care introduce norme mai stricte pentru companiile tehnologice și facilitează trecerea utilizatorilor de la un serviciu concurent la altul.
Curtea a declarat miercuri că TikTok ar trebui să fie considerată un gatekeeper - o platformă online mare cu o cotă de piață semnificativă - deoarece a îndeplinit pragurile cantitative prevăzute de DMA, în ceea ce privește valoarea sa de piață și numărul de utilizatori TikTok în Uniunea Europeană.
De cealaltă parte, Bytedance a susținut faptul că valoarea sa de piață la nivel global se datorează în principal activităților sale din China și că impactul său asupra pieței interne a Uniunii nu este semnificativ, însă instanța a respins aceste argumente.
”Suntem dezamăgiți de această decizie. TikTok este o platformă challenger care aduce elemente importante de concurență pentru jucătorii importanți din industrie. Acum vom evalua pașii următori, însă am luat deja măsuri pentru a ne conforma cu obligațiile relevante ale DMA înainte de termenul limită din luna martie” , a transmis un reprezentant TikTok.
Bytedance a susținut, de asemenea, că a fost un challenger pe piață și că poziția sa a fost contestată de concurenți precum Meta și Alphabet, care au lansat noi servicii, precum Reels și Shorts, care, imitând caracteristicile TikTok, au înregistrat o creștere rapidă. Curtea a declarat că, deși TikTok a fost într-adevăr un concurent în 2018, acesta și-a consolidat rapid poziția.
În septembrie anul trecut, Comisia a desemnat 22 de servicii gatekeeper, gestionate de șase companii de tehnologie - Microsoft, Apple, Google, Amazon, Meta și ByteDance. În mai, Comisia a desemnat Booking.com drept al șaptelea gatekeeper. Site-ul de are la dispoziție șase luni - până în noiembrie - pentru a se conforma normelor europene. În martie, Comisia a deschis anchete de neconformitate în cazul Apple, Meta și Alphabet, societatea-mamă a Google, în temeiul DMA.