Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România apelează la un împrumut de la Banca Mondială pentru a acoperi deficitul. Ciolacu: ”Dacă vreți, opresc orice investiție și avem deficit 3%”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că Banca Mondială a acordat României un împrumut pentru a acoperi deficitul bugetar deoarece ”a văzut ritmul de dezvoltare” al țării noastre și ”nu a considerat un risc pentru un plasament”. De asemenea, șeful Executivului a motivat că România se află în deficit excesiv pentru că sunt făcute investiții în infrastructură cu fonduri europene și cu bani din PNRR. ”Dacă vreți, opresc orice investiție și avem deficit 3%”, a spus Ciolacu.

Întrebat ce măsuri de reducere a cheltuielilor va luat Guvernul pentru a reduce deficitul bugetar, Ciolacu a amintit că ”un prim-ministru mai buclucaș” a semnat un acord pe trei ani pentru ca România să reducă deficitul.

”Aveam nevoie de cofinanțarea de 15%. Avem PNRR, unde, de exemplu, pe infrastructura rutieră România a solicitat prin PNRR 14 miliarde de euro. Comisia a negociat cu Guvernul de la acea vreme și am obținut 7,3 miliarde.

Sorin Grindeanu nu a scos niciun proiect din PNRR pe infrastructura rutieră. La Autostrada Moldovei avem 50% din PNRR și 50% din bugetul de stat.

Trebuie să ne hotărâm. Dacă vreți opresc orice investiție și avem deficit 3%”, a spus Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu: Investițiile din România nu le opresc

Premierul a explicat că, împreună cu ministrul de Finanțe, urmează să negocieze cu noua Comisiei Europene măsurile pentru reducerea deficitului.

”Banca Mondială ne-a acordat un împrumut pentru acoperirea deficitului. Presupun că Banca Mondială a văzut ritmul de dezvoltare al României și nu a considerat un risc pentru un plasament în România. (...)

Va fi o negociere la Ecofin. Vom încerca să avem în șapte ani acordul de reintrare. Prefer să mă întrebați zilnic asupra deficitului și să continui investițiile. Eu investițiile din România nu le opresc”, a mai precizat Ciolacu.

Șeful Executivului a evidențiat că și alte state europene s-au confruntat cu un nivel ridicat al datoriei publice.

”Stăteam de vorbă cu Pedro Sanchez (premierul Spaniei, n.red) și îi spuneam că m-am apropiat de 50% datoria publică. Marcel, eu am 110% datorie publică și nu am de ieri. Prin aceeași perioadă au trecut Portugalia, Spania, Italia”, a mai spus Ciolacu.

 Deficitul bugetar al României a crescut la 3,24% din PIB în primele patru luni ale anului 2024, conform anunțului făcut de Ministerul de Finanţe. Practic, deficitul s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut, pentru că Guvernul a cheltuit cu aproape 58 de miliarde de lei mai mult decât a încasat.

România, alături de alte șapte state ale Uniunii Europene, au fost avertizate de Comisia Europeană că admit deficite bugetare prea mari, mult peste limita convenită la nivel comunitar.

Raportul Comisiei Europene privind cheltuielile bugetare este un prim pas pentru a aplica țării noastre procedura de deficit excesiv. După aceasta, Guvernul va fi obligat să prezinte un plan de patru ani pentru reducere treptată a discrepanței dintre cheltuielile și veniturile bugetare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE