Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Directoarea serviciilor secrete americane și-a asumat responsabilitatea pentru tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump: "Am eșuat"

Directoarea serviciilor secrete americane, Kimberly Cheatle, și-a asumat întreaga responsabilitate pentru tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump.

Kimberly Cheatle a apărut în fața parlamentarilor, la nouă zile după ce un tânăr l-a împușcat pe Trump, la un miting din Butler, Pennsylvania. Thomas Matthew Crooks se afla pe o clădire, la 140 de metri, de unde a tras mai multe focuri de armă și a reușit să-l rănească pe fostul președinte și pe doi participanți la miting, însă a și ucis o persoană.

Serviciile Secrete ale SUA își recunosc eșecul după tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump

Directoarea serviciilor secrete americane a fost audiată în Comisia pentru Supraveghere din Camera Reprezentanților. Ea a recunoscut faptul că fostul președinte american nu a fost corect protejat, iar acest aspect reprezintă cel mai mare eșec operațional din istoria serviciului. Ea trebuie să dea explicații pentru scăpările de securitate care au făcut ca tânărul de 20 de ani să tragă asupra lui Donald Trump.

În ultima săptămână, a fost supusă unor mari presiuni pentru a demisiona. Secret Service are mii de angajați și un buget semnificativ și multe voci spun că și-a dovedit incompetența săptămâna trecută. Donald Trump, candidatul republican la președinția SUA, a fost rănit la ureche sâmbăta trecută, când participa la un miting electoral în statul Pennsylvania. Un bărbat din public a fost lovit de gloanțe și a decedat.

Kimberly Cheatle, directoarea serviciilor secrete americane: "Tentativa de asasinat asupra fostului președinte, Donald Trump, pe 13 iulie, este cel mai mare eșec operațional al Secret Service în ultimii zeci de ani. Mă gândesc la el și la familia sa. Aș vrea să transmit sincere condoleanțe familiei lui Corey Comperatore, un fost șef de departament al pompierilor și un erou, care a fost ucis în acest atac. Misiunea solemnă a Secret Service este să îi protejeze pe liderii națiunii noastre. Pe 13 iulie, am eșuat. Ca director al serviciilor secrete ale Statelor Unite, îmi asum întreaga responsabilitate pentru orice scăpare de securitate a agenției noastre. Cooperăm pe deplin cu anchetele în desfășurare. Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat și voi face tot ce pot să mă asigur că un incident ca cel din 13 iulie nu va mai avea loc".

Kimberly Cheatle a spus că nu vot fi făcute publice toate detaliile acestui eșec timp de aproximativ 50 de zile și a refuzat în mod repetat să răspundă la întrebări, invocând ancheta internă în curs.

Ea i-a înfuriat pe republicani, cât și pe democrații din Comisia de Supraveghere a Camerei pentru că a refuzat să demisioneze.

"Pentru că Donald Trump este în viață - și slavă Domnului că este - tu ești incompetentă. Dacă Donald Trump ar fi fost ucis, ai fi părut vinovată. Nu numai că ar trebui să demisionezi, dar dacă refuzi să faci asta, președintele Biden trebuie să te concedieze", a declarat reprezentantul republican Mike Turner, care prezidează și Comisia de Informații a Camerei, citat de Voanews.

Serviciul Secret al SUA are aproximativ 8.000 de angajați, inclusiv ofițeri și agenți speciali. Cheatle a spus că obiectivul este ca numărul lor să fie suplimentat cu încă 1.000, "pentru a satisface nevoile viitoare și pe cele emergente".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE