Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente în orașele Herson și Zaporojie. Obuzele lansate de ruși au lovit o piață comercială din Herson

Armata rusă a bombardat o piață comercială din orașul ucrainean Herson. Obuzele au căzut printre tarabele cu legume și fructe. Cel puțin șase oameni au murit, iar mai mulți au fost răniți. Atacul a avut loc chiar în ziua în care în Ucraina este marcată Ziua Apărătorilor. În Kiev, dar și în alte localități, a fost ținut un minut de reculegere în memoria celor căzuți în lupte. 

Bombardamentul din Herson a avut loc dimineața, când comercianții își deschideau tarabele. Salvatorii care au intervenit în zonă au publicat imagini cu mai mulți oameni căzuți la pământ. 

Oleksandr Prokudin, șeful administrației militare regionale Herson: „A fost atacată o piață comercială din centrul orașului Herson. Au fost lovite punctele de comerț. Locuitorii orașului cumpărau sau vindeau produse. Aseară au mai fost răniți 17 oameni în timpul atacurilor cu drone, bombardamentelor aeriene și tirurilor de artilerie.” 

Președintele Volodimir Zelenski a condamnat atacul din Herson. El a scris pe pagina sa de Telegram că puterea ucraineană și determinarea partenerilor Ucrainei trebuie să fie mai mari decât dorința lui Putin de a instaura teroarea.

Bombardamente puternice au fost și în orașul Zaporojie. O bombă a lovit un bloc de apartamente cu 15 etaje. Potrivit autorităților, sunt mai multe victime printre civili. Atacurile din Herson și Zaporojie au avut loc chiar în ziua în care la Kiev, dar și în alte localități, erau organizate acțiuni de comemorare a celor căzuți pe front.

Rusia a marcat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei

Cu o zi înainte, pe 30 septembrie, Rusia a marcat anexarea a patru regiuni ale Ucrainei. Într-o intervenție video preluată de televiziunile de stat, liderul de la Kremlin le-a promis locuitorilor din zonele distruse de război investiții pentru reconstrucția orașelor și a infrastructurii.

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: „Programul amplu de dezvoltare socio-economică a regiunilor (ocupate de Rusia) este una dintre cele mai importante priorități naționale. Practic, în fiecare săptămână sunt date în exploatare blocuri de locuințe, clinici, unități energetice, întreprinderi industriale și agricole.” 

Între timp, rușii au anunțat că au ocupat o nouă localitate din regiunea Donețk. Lupte grele se dau și în cartierele de la marginea orașului Vuhledar. Armata rusă practic a încercuit unitățile ucrainene care apără localitatea. Imagini filmate cu drona arată că orașul este supus unor bombardamente agresive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE