Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Boala cronică, frecventă în rândul celor mai mulți sportivi olimpici Studiu: Între 15 și 20 % dintre aceștia au astm

Jocurile Olimpice pun în evidență cele mai impresionante performanțe atletice din lume. Majoritatea sportivilor care sunt prezenți la competiție ar putea să sufere într-un fel sau altul de aceeași afecțiune cronică.

Potrivit unui studiu din 2023 publicat în Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, între 15 și 20 % dintre sportivii olimpici suferă de astm.

Același studiu afirmă că până la 80 % dintre sportivii care practică sporturi de anduranță sunt afectați de bronhoconstricție indusă de exercițiu (EIB), cunoscută și sub numele de astm indus de exercițiu.

Astmul este o boală pulmonară cronică care provoacă inflamarea și îngustarea căilor respiratorii.

Simptomele includ dificultăți de respirație, tuse, respirație șuierătoare și o strângere în piept care poate declanșa un atac de astm care poate pune viața în pericol atunci când este extrem.

În 2019, au existat 455 000 de decese legate de această afecțiune la nivel mondial, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Inhalatoarele sunt prescrise ca tratament în două forme: inhalatoare de prevenire (de culoare maro), care sunt utilizate zilnic, și inhalatoare de ameliorare (de culoare albastră), pentru gestionarea simptomelor atunci când este necesar.

Deși cel mai frecvent diagnosticat în copilăria timpurie, astmul poate apărea și la vârsta adultă. Genetica, alergiile, poluarea și infecțiile pulmonare sunt toate enumerate ca potențiale cauze de către Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS).

De ce atât de mulți olimpici se luptă cu astmul?

Exercițiile de mare anduranță declanșează simptome la nouă din 10 persoane cu astm, conform Asthma + Lung UK, o organizație non-profit. De asemenea, poate avea un efect similar asupra celor fără astm prediagnosticat.

„Dacă sunteți un atlet de elită, aveți de două ori mai multe șanse să suferiți de o afecțiune legată de astm decât dacă ați fi doar un membru al populației generale”, a declarat pentru Euronews Health John Dickinson, profesor de științe ale sportului și exercițiului fizic la Universitatea din Kent.

Bronhoconstricția indusă de exercițiu (EIB) sau astmul indus de exercițiu se referă la o tulpină de astm care este declanșată de activități fizice intense, în special în condiții reci și uscate.

„Atunci când faceți mișcare, ratele de ventilație cresc, astfel încât respirați mai mult aer. Și o mare parte din acest aer vine prin gura noastră. Prin urmare, în momentul în care ajunge în plămâni, este destul de uscat, nu a fost filtrat și nu a fost încălzit”, a explicat Dickinson.

Cum este tratat astmul indus de efort la Jocurile Olimpice?

Participanților olimpici diagnosticați cu astm li se permite să utilizeze inhalatoare în timpul Jocurilor, dar trebuie să fie atenți la tipul de inhalator pe care îl folosesc și la doza.

Cele care conțin glucocorticoizi sunt în regulă, dar beta-2 agoniștii inhalatori care relaxează mușchii căilor respiratorii sunt în mare parte interziși în afara unor doze specifice de către Agenția Mondială Anti-Doping (WADA).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE