Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

(P) BLUE. O Românie mai albastră: Recycllux – fără plastic în mări și oceane

  • În fiecare zi, în medie 5 kilograme de plastic se acumulează de-a lungul fiecărui kilometru de coastă.
  • 12 milioane de tone de deșeuri din plastic ajung în fiecare an în apele marine, colectarea acestora costă 75 de miliarde de euro, în timp ce nereciclarea costă economia mondială 2,5 trilioane de dolari
  • În Europa, se cheltuiesc anual 630 de milioane de euro pentru curățarea deșeurilor marine de plastic, în timp ce nereciclarea costă economia europeană 105 miliarde de euro.

Un proiect inovator încearcă să pună ordine în acest lanț al colectării plasticului din mări și oceane. Recycllux utilizează tehnologii inovatoare pentru a dezvolta un sistem de reciclare eficient.

Conf. Univ. Dr. Alexandra Cernian, cofondatoare Recycllux și cu o carieră universitară impresionantă, a ales să intre în zona de antreprenoriat și să se ocupe de transpunerea unor idei de cercetare în mediul real.

Plasticul, impact negativ asupra ecosistemului marin

„Povestea cu care am plecat noi la drum a avut originile într-o bucată din teza mea de doctorat, iar motivul pentru care ne-am orientat către problemele pe care le generează poluarea cu plastic în apele marine au fost evident legate, în primul rând, de zona de sustenabilitate și impactul extrem de negativ pe care plasticul îl are asupra ecosistemului marin.

Am cuplat această problemă cu faptul că nu colectăm suficient de mult plastic pentru a îl recicla din mări și oceane. Companiile care se implică în prezent, prin campanii de sustenabilitate, în aceste acțiuni de strângere de plastic din mări nu reușesc să colecteze suficient pentru că, în mare parte, se bazează pe capacitățile de colectare ale unor ONG-uri care încă sunt relativ limitate”, a declarat Alexandra Cernian.

Directivele europene vor constrânge marile companii poluatoare să plătească în mod proporțional cu amprenta de plastic pe care o generează.

Comunitățile de pescari, implicate în proiect

„Cele trei elemente puse cap la cap au dus la ideea de a dezvolta o platformă pe care noi am denumit-o Recycllux care să aducă într-un context comun toți actorii implicați în proces. Plecând de la identificarea zonelor de plastic, mergând la colectarea mai rapidă a plasticului folosind bărcile de pescari și etapa a treia fiind reciclarea plasticului și transformarea lui în plastic de a doua generație”, a mai spus cofondatoare Recycllux.

Elementul inovator al businessului

Elementul inovator pe care îl propune Recycllux în modelul de business este faptul că folosește capacitatea bărcilor: „Scopul nostru este să implicăm în proiect comunitățile de pescari și să folosim bărcile de pescuit pentru a face și colectarea de plastic. Ideea noastră este un fel de aplicate a modelului „uber” în partea de colectare și reciclare a plasticului din apele marine. Va avea un impact extrem de pozitiv asupra întregului ecosistem, va salva resursele naturale, ne va ajuta să mâncăm mai sănătos și va avea un impact pozitiv și în reducerea amprentei de carbon”.

Inițiatorii platformei Recycllux își doresc să aducă un plus de conștientizare în rândul oamenilor legat de problemele pe care poluarea le generează în apele marine.

Blue. O Românie mai albastră

„BLUE. O Românie mai albastră” este un proiect editorial BRD Groupe Société Générale, în contextul Climate Change Summit, cel mai mare eveniment din Europa de Sud-Est și Centrală pe tema schimbărilor climatice.

Climate Change Summit are loc între 15 și 17 octombrie. Conferința principală a avut loc, în prima zi, la Opera Română din București.

BRD este partener fondator al Climate Change Summit.

Totodată, BRD are o implicare foarte variată în proiecte de sustenabilitate, atât prin reducerea propriei amprente de carbon din operațiunile băncii, cât și din operațiunile auxiliare, dar mai ales prin finanțarea unor proiecte care contribuie la încetinirea efectelor negative asupra planetei și proiecte de conservare a unor arii naturale deosebite sau cu o componentă de biodiversitate importantă.

Până la jumătatea anului 2024, BRD acordase peste 1 miliard de EUR în finanțări sustenabile, target care a fost îndeplinit cu 18 luni în avans față de calendarul inițial.

Unul dintre subiectele importante din zona de finanțări verzi din ultimii ani este „blue finance”, care are în vedere susținerea ecosistemelor acvatice prin finanțarea proiectelor economice, antreprenoriale care folosesc drept capital natural apa.

Mai exact proiecte care investesc în ape curate, protejarea ecosistemelor marine, consolidarea sistemului hidrologic, dar și într-o economie sustenabilă a apei, în general.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE