Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Blocaj pe impozitul mărit la pensiile speciale. Ce variante au fost propuse pentru ca pensia să nu fie mai mare decât salariul în plată

Impozit mai mare pe necontributivitate pentru ca pensia specială să nu fie mai mare decât salariul aflat în plată.

Guvernul trebuie să vină în aceste zile cu noile propuneri de amendare a legii pensiilor speciale după avizul de neconstituționalitate dat de către judecătorii CCR. Deocamdată există blocaj.

Deși la nivel de decizie politică liderii PNL și PSD au anunțat că în maximum două săptămâni acest proiect de lege va veni cu propunerile de modificare în Parlament pentru a se armoniza textul inițial al legii aprobate de legislativ cu ultima decizie a CCR, în momentul de față avem într-adevăr un blocaj.

Asta pentru că în ultimele săptămâni, reprezentanții Ministerului Muncii încearcă să găsească o soluție pentru a transpune acest principiu conform căruia orice pensie specială aflată în plată, fie pe viitor nu va fi mai mare decât salariul aflat în plată pe respectiva ramură. Aici intră în scenă Ministerul Justiției și presiunile reprezentanților magistraților.

Ce variante au fost discutate pentru impozitarea pensiilor speciale

Potrivit surselor Euronews România, a existat o variantă prin care să se impoziteze tot ce înseamnă parte de necontributivitate cu până la 50%, tocmai pentru ca acea pensie specială și beneficiarul în cauză să nu aibă un cuantum mai mare decât nivelul salariului aflat în plată. Nu s-a ajuns însă la un consens, s-a revenit, iar la ultima discuție cu reprezentanții Comisiei Europene a reieșit clar că Bruxelles nu acceptă o rată de impozitare mai mică de 20% pe această parte de necontributivitate.

Potrivit surselor citate, reprezentanții Ministerului Justiției și ai magistraților susțin că nu este posibil să se vină cu o astfel de impozitare. Totodată, magistrații nu vor să audă nici de impunerea unor condiții decât pentru acele persoane care intră în magistratură începând cu anul viitor.

Magistrații sunt de acord doar cu creșterea etapizată a vârstei de pensionare până la 60 de ani.

În următoarea săptămână ne așteptăm la noi consultări neoficiale chiar și cu reprezentanții Comisiei Europene cu privire la această problemă de blocaj.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE