2024 nu este un an plin doar din punct de vedere electoral, ci și judiciar. Anul acesta, marcat de mai multe rânduri de alegeri, va fi unul intens pentru anchetatori, au spus ministrul Justiției și șeful Direcției Naționale Anticorupție, la prezentarea raportului pe anul trecut.
Procurorii au instrumentat mai multe cazuri de mare corupție, în 2023. Spre exemplu, dosarul de luare de mită al lui Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, prins în flagrant cu o sumă record, de 5 milioane de lei.
Corupția, combătută cu bani mulți
Costurile corupției rămân inacceptabil de mari, a spus șeful DNA la începutul prezentării bilanțului. Marius Voineag a vorbit și despre schimbările pe care instituția le-a făcut anul trecut pentru ca munca anchetatorilor să fie mai eficientă. Dacă în 2022, erau încadrați aproape 100 de procurori în DNA, acum sunt 195. Și numărul cauzelor soluționate a crescut.
”La nivelul anului 2023, avem 2.259 de dosare fata de 2.087 in anul 2022 TAIE + 18:17 in cursul anului 2023, au fost trimisi in judecata 651 de inculpati. TAIE + 19:36 si nr perchezitiilor domiciliare a inregistrat o crestere, de la 847 la 1.257, ceea ce indica un volum de activitate operativa in crestere, activitati ale caror rezultate se va vedea in viitorul apropiat”, a declarat Marius Voineag – procurorul-șef al DNA.
Prejudiciul recuperat de procurori în faza de urmărire penală a fost de 123 de milioane de lei, în 2023, de aproape 5 ori mai mare față de suma recuperată în 2022.
Printre cele mai importante dosare de mare corupție instrumentate de DNA este cel al lui Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui. Acesta a fost prins în flagrant în timp ce lua mită 5 milioane de lei, cea mai mare sumă folosită de anchetatori, până acum, pentru prinderea în fapt a celor bănuiți de fapte de corupție.
”Ca orice maladie a societatii, coruptia infesteaza, otraveste organismul social, are un caracter endemic si persistent in timp, ceea ce o face greu de inlaturat in totalitate.”, a susținut Marian Enache – președintele CCR.
La prezentarea bilanțului au fost invitați și șefii celorlalte instituții din sistemul judiciar, dar și din structurile care sprijină procurorii în dosare. Ministrul de Interne le-a sugerat anchetatorilor să acorde o atenție mai mare corupției din zona administrativ-financiară.
”Vă rugăm să aveți în vedere și zonele care au un impact pe bugetul de stat, care știți, temporar suferă pentru că se practică în continuare pe scară largă o evaziune fiscală și ea este însoțită invariabil de corupție, așa cum în mod legitim firesc trebuie să ne preocupe corupția politică și corupția administrativ-financiară e la fel de gravă”, a adăugat Cătălin Predoiu - ministrul de Interne
Cu ce se vor confrunta procurorii în 2024
Și anul acesta, marcat de mai multe rânduri de alegeri, procurorii se așteaptă să aibă parte de provocări, dar și de atacuri la adresa magistraților.
”Suntem perfect constienti ca avem un context electoral si ca exista riscul ca orice facem sa fie interpretat si sa starneasca controverse sau discutii, dar va asigur ca DNA va continua sa aiba aceeasi determinare pt combaterea fenomenului coruptiei.”, mai spune Marius Voineag – procurorul-șef al DNA