Oricare dintre noi poate fi un ornitolog amator. Utilizatorii aplicației de monitorizare a păsărilor au descoperit 300 de noi cuiburi de berze anul acesta în România. Populația de berze din acest an a fost peste 5 mii de indivizi.
„Dacă vorbim de populația de berze avem o tendință crescătoare în România. Și în Europa este crescătoare. În România avem cinci – șase mii de perechi cuibăritoare – din ultimele date,” a declarat Andreea Oprea, specialist comunicare Societatea Ornitologică Română.
Datele depinde de numărul utilizatorilor care le înregistrează
Pentru a putea înregistra un cuib în aplicația „Uite barza”, utilizatorul trebuie să răspundă la câteva întrebări.
„Tot ce trebuie să facă utilizatorul este ca atunci când se află în fața unui cuib de berze. Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să deschizi GPS-ul telefonului, pui locația, există câteva întrebări la care trebuie să răspunzi – câte berze sunt în cuib, câți adulți, câți pui – este ușor să îi recunoaștem. Dacă vedem că un cuib stă să cadă sau apasă pe firele de electricitate, dacă este o barză electrocutată, dacă puii sunt în pericol, putem semnala toate aceste lucruri în aplicație. Trebuie să semnalăm că nimeni nu se poate urca pe acești stâlpi de electricitate,” a declarat Andreea Oprea, specialist comunicare Societatea Ornitologică Română.
În acest an, cele mai multe cuiburi au fost înregistrate în Constanța – 245 și în Brașov – 209, însă datele depind mult de numărul de utilizatori care le înregistrează. Cuibul aflat la cea mai mare altitudine se află în comuna clujeană Beliș, iar cel aflat la cea mai mică altitudine se află în Tulcea, la Sfântul Gheorghe.