Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benny Gantz, membru al cabinetului de război din Israel, îşi anunţă demisia din guvern

Ministrul israelian Benny Gantz și-a anunțat duminică demisia din cabinetul de război al premierului Benjamin Netanyahu - acuzându-l că a ratat efortul de război împotriva Hamas.

Demisia lui Gantz reprezintă retragerea singurei puteri centriste din coaliția de extremă dreapta a lui Netanyahu - pe fondul unui război de luni de zile în Gaza.

În timpul anunțului său, președintele Unității Naționale i-a cerut lui Netanyahu să stabilească o dată pentru alegeri.

„Pentru a asigura o victorie reală, este potrivit ca în toamnă, la un an (după) dezastru, să mergem la alegeri care vor stabili în cele din urmă un guvern care va câștiga încrederea poporului și va fi capabil să facă față provocărilor (Israelului)”, a declarat Gantz.

„Fac apel la Netanyahu”, a adăugat el: „Nu lăsați ca poporul nostru să fie sfâșiat”.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a salutat sâmbătă operaţiunea care a permis eliberarea a patru ostatici israelieni din Fâşia Gaza, o dovadă, potrivit lui, că Israelul "nu cedează în faţa terorismului", informează AFP.

"Aţi demonstrat că Israelul nu cedează în faţa terorismului şi acţionează cu o creativitate şi un curaj nelimitate pentru a-i aduce pe ostaticii noştri acasă", a declarat Netanyahu în atenţia forţelor israeliene, potrivit unui comunicat al biroului de presă al premierului.

"Nu vom renunţa până când nu ne vom realiza misiunea şi până când nu vom aduce acasă toţi ostaticii, pe cei vii şi cei morţi", a adăugat Netanyahu.

Netanyahu critică presiunile internaţionale referitoare la operaţiunile militare israeliene

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins joi presiunile internaţionale legate de operaţiunile armatei sale, într-un scurt comunicat emis după o reuniune de evaluare a situaţiei de securitate în ţară, scrie agenţia EFE.

Efortul militar israelian, afirmă Netanyahu, "se desfăşoară în mijlocul unei complicate presiuni internaţionale". "Dar vă pot garanta un lucru (...), vom schimba această realitate", mai spune premierul israelian în mesajul său.

El menţionează în continuare că Israelul se confruntă cu o situaţie dificilă "pe multe fronturi", respectiv în sud, în Fâşia Gaza, unde continuă ofensiva contra grupării Hamas, în nord, unde armata israeliană are zilnic schimburi de focuri cu Hezbollahul libanez, precum şi în centrul ţării odată cu intensificarea violenţelor în Cisiordania.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE