La Iași începe campionatul mondial de Esports. 700 de jucători din 121 de țări sunt așteptați în capitala Moldovei. Urmează o săptămână plină de provocări cu aproximativ 500 de meciuri.
Premiile se ridică la jumătate de milion de dolari, cel mai mare fond de premii pe care l-a avut până acum un campionat mondial. Este prima dată când în România se întrec cei mai buni în ale jocurilor pe calculator și telefon din lume.
Tinerii au făcut antrenamente înainte de meciurile decisive. 700 de jucători din 121 de țări sunt prezenți la Iași, unde are loc Campionatul Mondial de sporturi digitale. Este cel mai mare număr de jucători pe care i-a avut vreodată la start orice eveniment de profil organizat până acum în lume. Antonio este din București și face parte din echipa Natională a României la unul dintre cele șase jocuri.
Antonio Mihai, jucător din echipa Natională Dota a României: „Pentru mine personal e destul important. Mă simt super entuziasmat că avem parte de așa ceva. Cel mai bun rezultat al meu a fost undeva în anul 2016, când am fost în America. Am jucat pentru o organizație americană. La momentul acela am bătut cea mai bună echipă din lume de două ori”.
Când pasiunea devine și o sursă de venit
Antrenamentul înseamnă opt ore pe zi fie individual, fie cu alte echipe din alte țări. Pe parcursul turneului vor fi aproximativ 500 de meciuri.
Antonio Mihai, jucător din echipa Natională Dota a României: „Dota este ca un șah, doar ca e mult mai complex și nu sunt doar doi jucători, sunt cinci minți impotriva altor cinci minți. Si pe mine, personal, Dota m-a invățat să devin mult mai disciplinat, mi-a dezvoltat creativitatea, imaginația”.
Au pornit din pasiune, dar a devenit ca un job.
Antonio Mihai, jucător din echipa Natională Dota a României: „M-am refugiat foarte mult in asta și niciodată nu m-am gândit că o să fac ceva din jocuri video, dar pe parcurs am observat că devin din ce în ce mai bun și ușor, ușor a venit și partea asta financiară. Am ajuns să mă susțin singur”.
Remus Petca, antrenor PUBG mobile Naționala României: „Nu este o sumă fixă, nu este un venit lunar fix, dar au ajuns chiar și la șapte, opt mii de dolari de jucător”.
Și nu vor fi doar jocuri pe calculator, ci și pe mobil. Un joc poate dura aproximativ 30 de minute.
Gabriel: „În mare parte, jocul competitiv de PUBG mobile este alcătuit din 16 echipe. Se îmbarcă toată lumea într-un avion. Sare fiecare pe mapă. Începe faza luptatului sau a colectării armelor. Chiar e atractiv. Foarte atractiv”.
Remus Petca, antrenor PUBG mobile Naționala României: „Echipa noastră națională este formată din patru jucători. Este o echipă experimentată, care ne-a reprezentat la campionatul european. Suntem vicecampioni europeni. Sunt niște băieți foarte buni pemtru chestia asta. Știu că se poate spune ce face copilul ăla toată ziua cu telefonul în mână. Ei, ei sunt jucăori profesioniști, ei sunt plătiți pentru ceea ce fac”.
Campionatul Mondial de Esports are loc pentru prima dată în România
Cristian Nistor, manager Digital Throne: „Toți ochii din industria de Esports și industria de digital sau gaming sunt atenți asupra noastră. Toți vor să vadă câștigătorii. Ne dorim și noi să vedem și medalii ale echipelor românești. Avem reprezentanți la toate categoriile de jocuri”.
Sunt pregătite trei scene pentru jucători. Două sunt deschise și publicului larg, competițiile pot fi văzute de oricine. A treia scenă este doar pentru publicul online.
Cristian Nistor, manager Digital Throne: „O estimare de trafic la 30 de mii de oameni care vor vizita municipiul Iași în timpul campionatului. Pe zi, cred ca vom avea între opt mii și 10 mii de specratori la toate scenele de gaming. Ne putem ghida după maximul Campionatului mondial de anul trecut, când în minutul de aur la categoria mobile au fost 600 de milioane de finalizări doar pentru finală”.
Campionatul se află la a 15-a ediție și este organizat în parteneriat cu Federația Internaționala de Esports. Premiile se ridică la 500 de mii de dolari, fiind cel mai mare fond de premii de până acum. Pe lângă jocuri, vor fi și trei zile de muzică.