Bucătăria franceză, recunoscută pentru produsele sale de patiserie, a mai câștigat o bătălie. Bagheta franceză, 250 de grame de simplitate și perfecțiune, a intrat oficial în patrimoniul cultural al UNESCO.
Bagheta făcută după o rețetă simplă- făină, apă, sare și drojdie – a fost un ambasador al Franței de-a lungul anilor. Experții UNESCO, reuniți în Maroc, au decis, în această săptămână, că acest produs merită recunoașterea internațională, nu doar pentru gustul său, cât pentru ceea ce reprezintă din punctul de vedere al tradiției.
🔴 BREAKING
— UNESCO 🏛️ #Education #Sciences #Culture 🇺🇳 (@UNESCO) November 30, 2022
New inscription on the #IntangibleHeritage List: Artisanal know-how and culture of baguette bread.
Bravo #France 🇫🇷!
ℹ️ https://t.co/n5nd2IfvLJ #LivingHeritage pic.twitter.com/MINHjuVffK
Potrivit reprezentanților UNESCO, bagheta este „cel mai popular tip de pâine savurată și consumată în Franța pe tot parcursul anului”.
"Baghetele necesită cunoștințe și tehnici specifice: ele sunt coapte pe parcursul zilei în cantități mici, iar rezultatele variază în funcție de temperatură și umiditate. Ele generează, de asemenea, moduri de consum și practici sociale care le diferențiază de alte tipuri de pâine, cum ar fi vizitele zilnice la brutării pentru a cumpăra pâinile și rafturile de prezentare specifice pentru a se potrivi cu forma lor lungă”, au precizat oficialii UNESCO.
Emmanuel Macron, despre bagheta franțuzească. „250 de grame de magie şi perfecţiune”
În fiecare zi, 12 milioane de persoane din Franța deschid uşa unei brutării şi peste şase miliarde de baghete ies anual din brutării. Astfel, cumpărarea pâinii este un adevărat obicei social şi prietenos care le încântă viaţa, notează Agerpres.
"250 de grame de magie şi perfecţiune în viaţa noastră de zi cu zi. O artă franceză de a trăi", a salutat preşedintele Emmanuel Macron pe Twitter.
250 grammes de magie et de perfection dans nos quotidiens. Un art de vivre à la française. Nous nous battions depuis des années avec les boulangers et le monde de la gastronomie pour sa reconnaissance. La baguette est désormais au patrimoine immatériel de l’Unesco ! https://t.co/91joZkQPI2
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) November 30, 2022
Ministrul francez al Culturii avertiza recent asupra unui declin în ceea ce privește brutăriile tradiționale din Franța. În ultima jumătate de secol, aproape 400 de astfel de brutării sunt închise anual în țara sa.
Cu toate acestea, bagheta rămâne unul dintre cele mai prezente produse de panificație pe masa francezilor. În pofida faptului că a fost însușită ca simbol al bucătăriei franceze, bagheta ar fi fost inventată, în 1839, de August Zang, un brutar născut la Viena.