Posesorii de cai din rasa lipițan așteaptă cu nerăbdare finalul lunii noiembrie, când tradiția de creștere a acestor cabaline ar putea fi inclusă în patrimoniul UNESCO. Opt țări din Europa, printre care și România, s-au înscris pe lista de așteptare. La o herghelie de lipițani din nordul Bosniei, managerul și echipa lui sunt entuziasmați. Ei spun că rasa riscă dispariția dacă nu primește sprijinul UNESCO.
„Sunt printre cei mai temperamentali, cei mai energici și cei mai mândri cai. Dresez până la 20 de armăsari și nu sunt toți la fel. Unii pot fi dresați într-o lună, cu alții lucrez o jumătate de an. Toți pot fi dresați cu răbdare și dragoste”, a menționat Mico Zuna, dresor de cai.
Fiecare cabalină primește un tratament special la herghelia de lipițani din Bosnia și Herțegovina. Animalele sunt respectate și îngrijite cu atenție pentru că reprezintă adevărate comori pentru pasionații rasei.
„Lipițanii se disting prin descendența lor. Toți lipițanii noștri pot fi urmăriți până la strămoșii lor inițiali din 1580. Fiecare cal din fermă are un certificat de înregistrare în care i se menționează numele, numele părinților, data nașterii, culoarea blănii, seria microcipului și pedigree-ul de cinci generații. În acest fel toți lipițanii noștri pot fi urmărți până la origininea lor”, a explicat Sladjana Preradovic, fermier.
Lipițanul, pe cale de dispariție
Managerul fermei se teme că lipițanul ar putea să dispară în următorii ani, dacă nu primește sprijinul UNESCO. Încă din 2020, opt țări din Europa, inclusiv România, au făcut propunerea comună ca tradiția de creștere a lipițanilor să fie parte din Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității.
„Lipițanul este o rasă pe cale de dispariție, cu o populație globală estimată la 8.000 de exemplare. Orice rasă, inclusiv lipițanii, cu mai puțin de 8.000 de animale, este considerată a fi pe cale de dispariție. Dacă avem asigurarea includerii în patrimoniul UNESCO, aceasta va fi garanția că ferma va supraviețui. Garanția că un funcționar nu va decide în viitor că întreținerea fermei este prea costisitoare și că ferma ar trebui închisă”, a spus Miroslav Milankovic, manager de herghelie.
Lipițanul este o rasă originară din Slovenia și se face remarcat prin grația cu care execută mișcările de dresaj. În România, cele mai mari herghelii de cai lipiţani se află în judeţele Braşov şi Bistriţa-Năsăud. Decizia UNESCO este așteptată la finalul acestei luni.