Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bacșișul de peste 15% este considerat salariu. Reprezentanții HoReCa se plâng de noua lege

La nici două săptămâni de când legea bacșișului a intrat în vigoare, reprezentanții HoReCa semnalează problemele actului normativ. Una dintre ele: ce fac angajații din restaurante dacă primesc bacșiș peste 15% din notă? Diferența este considerată creștere de salariu și se impozitează ca atare.

Bacșișul care depășește 15% din nota de plată trebuie declarat ca salariu

Bacșișul care depășește 15% din nota de plată trebuie declarat ca salariu. În aceste condiții reprezentanții HoReCa spun că ar fi mult mai ușor ca acest venit să fie impozitat lunar și nu pentru fiecare client, pe fiecare notă de plată în parte.

Ion Biriş, preşedinte HORA: „Singura treabă care nu este foarte clar menționată este această chestie în care vrem să fie clar că dacă o notă are un bacșiș de peste 15%, nu acelei sume să i se aplice, ci doar dacă cuantumul tuturor bacșișurilor dintr-o lună depășesc 15%. Aici e o chestie care nu a fost și vrem noi să o clarificăm.”

Patronii care nu vor plăti integral bacșișul angajaților vor fi amendați

HoReCa este domeniul economic cu cele mai multe salarii minime pe economie. Angajații se bazează foarte mult pe banii obținuți de la clienți. Legea spune că patronii care nu vor plăti integral bacșișul angajaților vor fi amendați.

Ion Biriş, preşedinte HORA: „Există o amendă, dacă îmi aduc bine aminte. Este undeva la 4.000 de lei, în cazul în care un manager sau proprietar de afacere nu plătește către angajați toți cei 90% din bacșișul care se colectează.”

Bacșișul de până la 15% din notă este și el impozitat, dar doar cu 10%. Asta înseamnă că, oricum, angajații HoReCa vor primi mai puțini bani din bacșișuri, 90% din sumă, dar acum au garanția că vor primi. Legea nu precizează cum se împart banii din bacșiș între angajații restaurantelor, dacă, de exemplu, bucătarii vor primi aceleași sume ca ospătarii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE