România vrea să înlocuiască importurile de gaze din Rusia cu cele din Azerbaidjan. Aflat într-o vizită oficială la Baku, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a agreat cu omologul său, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării în mai multe domenii, printre care și cel al energiei. Astfel, societățiile Romgaz și Socar vor semna, vineri, un nou contract pentru livrarea de gaze naturale azere în România, valabil în perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024.
„Am reiterat, astăzi, deschiderea şi interesul României pentru aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre ţările noastre, precum şi pentru dezvoltarea de proiecte strategice cu impact regional. Am agreat să susţinem dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi, investiţii, digitalizare, agricultură, foarte important - educaţie şi cultură. Am mulţumit domnului preşedinte Ilham Aliyev pentru demararea de către Azerbaidjan a exportului de gaze suplimentare către România, de la 1 ianuarie 2023. Mă bucur, de asemenea, că mâine va avea loc semnarea de către cele două companii naţionale - Romgaz şi Socar - a unui nou contract pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024", a declarat Klaus Iohannis, după întrevederea cu președintele azer, Ilham Aliyev.
Potrivit Agerpres, Iohannis a reiterat că atât Coridorul Sudic de Gaze, cât şi viitorul cablu submarin de transport de energie electrică produsă în Azerbaidjan din surse regenerabile, proiecte susţinute inclusiv de Comisia Europeană, vor contribui semnificativ la asigurarea securităţii energetice a Uniunii Europene.
- România a semnat Acordul pentru transportul de energie prin Marea Neagră. Un cablu submarin va transporta energie electrică spre UE
- ANALIZĂ | Facturile la energie și gaze sunt în creștere în Europa. Ce fac guvernele altor țări pentru cetățenii lor
- Sărăcia energetică ia amploare în România. 3 din 10 familii au cheltuit peste 10% din venituri pe facturi
Cei doi preşedinţi au convenit şi dezvoltarea în continuare şi a altor proiecte cu impact regional, cum sunt cele în domeniul digital.
"România şi Azerbaidjan vor continua să lucreze pentru a extinde cooperarea şi iniţiativele strategice dintre Europa, Caucazul de Sud, dar şi Asia Centrală. Cum am discutat şi la Bucureşti, cele două ţări asigură şi vor dezvolta legătura dintre Europa şi Caucazul de Sud", a spus preşedintele Iohannis.
Președintele Azerbaidjanului: Vom folosi oportunităţile din România pentru a exporta gazul şi pe alte pieţe europene
Preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, a declarat, joi, că prin semnarea unui nou contract între Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale vor fi folosite toate oportunităţile din România pentru a exporta gazul azer şi pe alte pieţe europene.
„Intrăm într-o nouă fază. Luna trecută, în Bucureşti, a fost semnat un acord pentru a livra gazul azer către România. Ne vom adresa şi altor pieţe europene prin intermediul dumneavoastră şi vom folosi toate aceste oportunităţi din România pentru a exporta gazul din Azerbaidjan şi mai departe", a afirmat preşedintele azer, după întrevederea cu preşedintele român, Klaus Iohannis, care a anunţat că vineri va fi semnat un nou contract între societăţile Romgaz şi Socar pentru livrarea de gaze naturale azere în România pentru perioada 1 aprilie 2023 - 1 aprilie 2024.
Preşedintele Azerbaidjanului a amintit că în urmă cu doi a fost pus în funcţiune ultimul segment din Coridorul Sudic de Gaze şi că anul trecut a fost semnat Parteneriatul strategic cu UE în ceea ce priveşte gazele naturale.
„Vom mări volumele de export, aceasta este prioritatea noastră”, a mai declarat preşedintele azer.
Iohannis a discutat cu președintele azer despre consecințele războiului din Ucraina
Cei doi șefi de stat au discutat şi despre impactul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, precum și despre situația din regiunea Mării Negre.
„În acest context complicat, am evidenţiat că solidaritatea devine şi mai importantă şi am apreciat conduita Azerbaidjanului cu privire la securitatea energetică regională. Astfel, cooperarea regională şi diversificarea surselor şi a rutelor de transport sunt şi principii cheie care stau la baza unor proiecte precum Coridorul Sudic de Gaze. Ne bazăm pe parteneri de încredere precum Azerbaidjan pentru avansarea unor astfel de soluţii", a adăugat preşedintele Iohannis.
Klaus Iohannis efectuează, joi şi vineri, prima vizită oficială în Azerbaidjan, la invitaţia preşedintelui Ilham Aliyev.
Preşedintele României va deschide, vineri, alături de omologul azer, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care va participa şi comisarul european pentru energie, Kadri Simson. În aceeaşi zi, Klaus Iohannis va depune o coroană de flori la "Monumentul Eroilor" din Baku.
Pe 16 decembrie 2022, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz şi Socar Trading, filiala companiei naţionale petroliere a Republicii Azerbaidjan, au semnat primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România. Contractul individual permite livrări planificate de gaze naturale începând cu 1 ianuarie, prin Coridorul Sudic, utilizând capacităţile de transport ale conductelor TAP, IGB, precum şi ale sistemelor de transport ale Bulgariei şi României.