Aviația Statelor Unite investește într-o flotă de peste 1.000 de drone operate în mod autonom. În această primăvară, Frank Kendall, secretarul american al Forţelor Aeriene, vrea să urce la bordul unui astfel de avion de război, controlat de inteligența artificială, pentru a testa noua tehnologie.
Frank Kendall a afirmat, marți, în timpul unei audieri în fața senatorilor pe tema bugetului Forțelor Aeriene în 2025, că va intra în carlinga unuia dintre avioanele F-16 pe care serviciul le-a transformat pentru a zbura precum o dronă. Oficialul vrea să afle cum funcționează un astfel de aparat de zbor.
"Voi fi însoțit de un pilot care va urmări, ca și mine, cum funcționează tehnologia autonomă. Să sperăm că atât el, cât și eu nu vom fi nevoiți să pilotăm avionul", le-a spus Kendall membrilor comisiei de Apărare din cadrul Senatului american, potrivit The Associated Press.
Războiul cu drone a luat amploare rapid, iar astfel de aparate de zbor fără pilot au devenit una dintre principalele arme folosite în conflicte. De altfel, dronele reprezintă o amenințare, în fiecare zi, pe frontul din Ucraina și din Orientul Mijlociu.
În Ucraina, cetățeni simpli ajung să fie ținta dronelor rusești, dar, în egală măsură, oamenii asamblează astfel de dispozitive pentru a colecta imagini video cu pozițiile în care acționează militarii ruși.
În Orientul Mijlociu, rebelii houthi și grupările de militanți susținute de Iran au folosit în mod frecvent drone sofisticate în aer, pe mare și în mediul subacvatic pentru a viza bazele americane și navele comerciale din Marea Roșie.
SUA pregătesc o flotă de drone controlate de AI, în eventualitatea unui conflict cu China
Forțele Aeriene ale SUA au început să planifice dezvoltarea flotei sale de avioane de luptă colaborative (CCA), în urmă cu mai mulți ani. De asemenea, a elaborat un scenariu în care un avion pilotat va putea să controleze mai multe drone cu inteligență artificială, pe care serviciul le numește "însoțitori loiali".
Deocamdată, experții nu au precizat ce dimensiune vor avea dronele sau dacă vor fi avioane militare de dimensiuni normale. Kendall a declarat că zborul de testare cu F-16 convertit va fi făcut pentru ca el să observe tehnologia ce va sta la baza viitoarei flote.
Flota este concepută în mod special pentru războiul din viitor, în eventualitatea unui conflict cu China. Armata chineză și-a modernizat rapid capacitățile, pe măsură ce sistemele de apărare aeriană mai sofisticate fac ca trimiterea de echipaje cu echipaj uman prea aproape să fie riscantă. Avioanele de tip dronă ar putea spori capacitatea forțelor aeriene de a destabiliza aceste apărări și sunt prevăzute pentru a oferi sprijin într-o varietate de misiuni, cum ar fi supravegherea sau bruiajul.
De asemenea, specialiștii se așteaptă ca flota de drone să fie mai ieftină decât dezvoltarea de noi avioane cu echipaj uman. În prezent, obiectivul este ca fiecare dronă să coste aproximativ un sfert sau o treime din valoarea unui avion de luptă F-35, adică aproximativ 20 de milioane de dolari.