Gigantul chinez Huawei a dat în judecată statul român, după ce i-a fost refuzată autorizația de a furniza echipamente pentru infrastructura 5G din România. Sunt vizate mai multe instituții, de la Guvern până la Consiliul Suprem de Apărare a Țării.
Acțiunea în instanță vine în contextul tensiunilor dintre SUA și China în privința riscului de securitate asociat cu anumite companii chineze.
Reacția companiei Huawei după ce a anunțat că dă România în judecată
Reprezentanții companiei Huawei România au anunțat că ”este necesar să își exercite dreptul legal de a contesta decizia nr. 81, publicată în Monitorul Oficial, în data de 29.02.2024”, prin care este împiedicată să furnizeze echipamente pentru rețeaua 5G.
”Cu peste 1300 de angajați locali, operăm în România de peste 20 de ani fără probleme de securitate și am respectat pe deplin toate normele și reglementările aplicabile. Echipamentele și serviciile noastre sunt sigure și fiabile, iar soluțiile noastre sunt verificate și certificate pentru a îndeplini toate standardele și cerințele din industrie.
Credem cu tărie că Huawei România este un furnizor calificat și de încredere pentru echipamente 5G și ne așteptăm ca instanța să adopte o abordare obiectivă și imparțială în analiza cazului nostru”, se arată într-un comunicat emis de Huawei România.
La sfârșitul lunii februarie, solicitarea companiei Huawei de a avea acces la rețeaua 5G din România a fost respinsă, iar decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Din 2021, România are o lege prin care ține la distanță companiile chineze de infrastructurile informatice și de comunicații de interes național, din cauza suspiciunilor privind implicarea statului comunist chinez în activități de spionaj tehnologic.
Huawei, interzis în rețeaua 5G din România
Decizia a fost luată "ca urmare a evaluărilor realizate de către instituțiile cu responsabilități în domeniu, din perspectiva riscurilor, amenințărilor și vulnerabilităților la adresa securității naționale și apărării țării și prin raportare la obligațiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizațiilor internaționale din care România face parte, al Uniunii Europene și al parteneriatelor strategice bilaterale".
Un studiu realizat în 2023, care analiza cota de piață a Huawei în Europa, arăta că România se află printre țările UE cu cea mai mare dependență de echipamentele chinezești în rețeaua 5G. Conform acelei analize, țara noastră se bazează pe tehnologia chineză pentru 79% din rețeaua sa 5G și se află pe locul al doilea, după Cipru.
Decizia de a interzice accesul Huawei la rețeaua 5G vine în contextul în care, în 2023, Guvernul a dat autorizație companiei Lenovo să participe.