Un nou atac cu drone kamikaze lângă granița României. Rusia a bombardat porturile ucrainene de la Dunăre. Atacul are loc la scurt timp după ce Zelenski a anunțat că două nave de marfă au părăsit porturile din Ucraina.
Reacția Ministerului Apărării despre dronele rusești care s-ar fi prăbușit în România
Ministerul Apărării Naționale a anunțat că ”infirmă în mod categoric informațiile din spațiul public cu privire la o așa-zisă situație apărută în cursul nopții de 3 spre 4 septembrie, în care drone rusești ar fi căzut pe teritoriul național al României”.
”Structurile cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale au monitorizat în timp real situația generată de atacurile rusești executate cu drone, atât în cursul nopții trecute, cât și sâmbătă spre duminică, asupra infrastructurii din proximitatea porturilor ucrainene de la Dunăre. În niciun moment, mijloacele de atac utilizate de Federația Rusă nu au generat amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau a apelor teritoriale ale României.
Ministerul Apărării Naționale a luat măsuri de vigilență întărită în spațiul național terestru, maritim și aerian și contribuie la consolidarea posturii de apărare și descurajare pe flancul estic, conform planurilor naționale și aliate.
Ministerul Apărării Naționale reiterează faptul că aceste atacuri ale Federației Ruse îndreptate împotriva obiectivelor și infrastructurii civile din Ucraina sunt nejustificate și sunt în profundă contradicție cu regulile dreptului internațional umanitar”, este reacția MApN.
Oficial ucrainean: Drone folosite de Rusia s-ar fi prăbușit pe teritoriul României
În timpul bombardamentului lansat de Rusia asupra portului Izmail, drone de tip ”Shahed” s-au prăbușit și s-au detonat pe teritoriul României, a afirmat un oficial ucrainean.
”Potrivit Serviciului Gărzii de Stat a Frontierei Ucrainei, noaptea trecută, în timpul unui atac masiv al Rusiei în apropiere de portul Izmail, drone "Shahed" rusești au căzut și au explodat pe teritoriul României.
Aceasta este încă o confirmare a faptului că teroarea rachetelor rusești reprezintă o amenințare uriașă nu numai pentru securitatea Ucrainei, ci și pentru securitatea țărilor vecine, inclusiv a statelor membre NATO.
Facem apel la partenerii noștri să accelereze furnizarea de sisteme moderne suplimentare de apărare antirachetă și antiaeriană, precum și de avioane de luptă, către Ucraina, ceea ce va spori protecția infrastructurii Ucrainei și a țărilor vecine”, a scris Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe din Ucraina, pe Facebook.
Rusia a bombardat porturile ucrainene de la Dunăre a doua zi consecutiv. Din acest motiv, oficilaii ucraineni i-au avertizat luni dimineață pe locuitorii din Izmail să se refugieze în adăposturi, relatează The Guardian.
Oleg Kiper, guvernatorul Odesei, a anunțat că Armata rusă a lansat un atac cu drone de aproape două ore asupra orașului, unul dintre cele două porturi ucrainene importante pentru exportul de cereale de pe Dunăre
De asemenea, Forțele aeriene ucrainene au precizat dronele au vizat districtul Kili.
Cu o zi mai devreme, Rusia a atacat portul Reni de la Dunăre. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat că dronele au lovit depozite de combustibil folosite de Armata ucraineană.
Atacul lansat kuni are loc cu doar câteva ore înainte de o întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc Recep Tayyip Erdoğan, la care se așteaptă ca liderul turc să facă presiuni pentru a relansa acordul pentru exportul de cereale.
Știrea inițială:
Armata ucraineană a anunțat că au fost lansate 25 de dorne kamikaze, dintre care 22 au fost interceptate, iar trei au lovit infrastructura portuară.
S-au auzit explozii în localitățile Reni și Izmail, unde sunt principalele porturi de pe Dunăre, scrie presa ucraineană. În urma bombardamentelor a izbucnit un incendiu, iar două persoane au fost rănite.
În ultima perioadă, Rusia și-a intensificat atacurile asupra porturilor de la granița cu România, care sunt folosite pentru exportul de cereale pe o rută alternativă, după ce Moscova a blocat transportul maritim de cereale.
Atacul are loc înainte de întâlnirea de luni a președintelui turc, Recep Erdogan, și omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta o eventuală reluare a acordului de transport pe Marea Neagră, negociat sub egida ONU.
Presa rusă scrie că în prezent ONU discută o eventuală relaxare a sancțiunilor impuse Rusiei, drept soluție pentru reluarea acordului. Moscova insistă în special pe ridicarea sancțiunilor de export a propriilor cereale și îngrășăminte pentru agricultură, dar și admiterea unor bănci în sistemul SWIFT.