Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Arsenie Boca va deveni sfânt. Când va avea loc canonizarea, potrivit anunțului făcut de Patriarhul Daniel

Arsenie Boca va fi canonizat de Biserica Ortodoxă Română în 2025. Anunțul a fost făcut de către Patriarhul Daniel, care a precizat că fostul stareț al Mănăstirii Prislop va deveni sfânt, alături de alți doi preoți care au avut de suferit în perioada comunistă.

Arsenie Boca va fi canonizat în 2025

Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost preot, teolog şi pictor de biserici, stareţ al Mănăstirii Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi al Mănăstirii Prislop.

Odată cu instaurarea regimului comunist, în anul 1945, a intrat în atenţia fostei Securităţi ca opozant al regimului, a fost anchetat și arestat de mai multe ori. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca avea 79 de ani.

Potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Prislop, iar mormântul lui a devenit încă de atunci unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România.

Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-a întrunit miercuri, iar pe ordinea de zi s-au aflat mai multe subiecte, printre care și aprobarea proiectelor de texte liturgice pentru Cuviosul Arsenie de la Prislop, împreună cu propunerea de canonizare a acestuia, dar și a preotului mucenic Constantin Sârbu și a preotului mărturisitor Ilie Lăcătușu, potrivit Trinitas TV.

Patriarhul Daniel: „Este vorba de părinții mărturisitori și duhovnici din timpul perioadei comuniste. De aceea, este o mare necesitate de a fi atenți în ceea ce privește și argumentele de canonizare, dar, în mod deosebit, în ceea ce privește textele.

Avem această responsabilitate deosebită și ceea ce nu poate fi împlinit acum se va împlini într-o viitoare ședință din toamnă a Sfântului Sinod și, eventual, la începutul anului viitor, astfel încât, atunci când se face proclamarea sfinților români nou canonizați, să fie împlinite exigențele privind atât textele liturgice, cât și icoanele lor”, a precizat acesta, potrivit sursei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE