Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Unde au greșit agenții Secret Service în cazul tentativei de asasinat a lui Trump. Fost ofițer SPP: Sunt două planuri ale discuției

Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, din nou candidat la Casa Albă, a fost rănit la ureche şi evacuat, cu obrazul însângerat, după mai multe focuri de armă care au făcut un mort şi doi răniţi grav printre spectatori, în timpul unui miting, sâmbătă, în Butler, statul Pennsylvania. Fotografii cu Donald Trump ridicând pumnul în semn de provocare spre mulţime în timp ce agenţii îl evacuau au făcut înconjurul lumii.

Cristian Cioc, general locotenent în rezervă, fost ofițer SPP, a vorbit la Euronews despre tentativa de asasinat asupra lui Donald Trump. Acesta a declarat că există două planuri ale discuției atunci când vorbim despre modul în care agenții Secret Service au gestionat situația.

„Sunt două planuri ale discuției pe care vreau să abordez. Unul este reacția, ceea ce am văzut la Secret Service în momentul declanșării unui atac cu armă letală. Pot fi multe comentarii vis-a-vis de modul de acțiune, dar esența este următoarea: au aplicat protocolul standard așa cum trebuie să acționezi într-o asemenea situație.

Cel de-al doilea plan al discuției este mai amplu. Pe scurt, unul din protocoalele principale ale Secret Service, de la asasinarea președintelui Kennedy până astăzi, spune cam așa: pentru orice demnitar care se află în protecția Secret Service, trebuie luate toate măsurile astfel încât în zona adiacentă, să se identifice, securizeze și controleze, toate locațiile posibile care pot permite vizualizarea directă a demnitarului aflat în protecție și o posibile direcție de tragere cu armă de foc. Oficialii Secret Service trebuie să răspundă la întrebări precum: ce nu a funcționat în aplicarea acestui protocol? Ce trebuie să facă în viitor pentru a nu se mai întâlni cu asemenea situații?

Vor fi categoric implementate, în baza acestui incident și alte măsuri necesare. Secret Service este o instituție profesionistă care știe ce are de făcut.”, a spus Cristian Cioc.

Jurnalistul Euronews, Cătălin Lența a analizat arma folosită în tentativa de asasinat:

„Arma cu care a fost împușcat Donald Trump e una cu precizie mortală între 450 și 750 de metri. Ceea ce înseamnă că Trump a fost într-un real pericol pentru că s-a tras de la 130 de metri. E o variantă civilă a celebrei arme de asalt americane M16. Folosește 2 tipuri de muniție. De exemplu, cartușe militare pot fi folosite, de calibrul 5,56x45 mm sau 233 Remington. Nu este o armă automată. O astfel de armă poate fi achiziționată la un preț cuprins între 400 și 1200 de dolari. Acum câțiva ani a existat o intenție a democraților de a interzice o astfel de armă. Culmea e că tot republicanii au fost cei care s-au opus. Vânzarea și deținerea de astfel de arme este interzisă în 9 state”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE