O anchetă anticorupție în Parlamentul European a provocat un val de șoc la Bruxelles, determinând reacții puternice din partea oficialilor UE.
Cinci persoane au fost arestate vineri la Bruxelles, după ce anchetatorii au efectuat 16 percheziții în urma unor suspiciuni privind plăți „substanțiale” de bani din partea unei țări din Golf pentru a influența deciziile deputaților europeni.
UPDATE: Vicepreședintele Parlamentului European, Eva Kaili, și alte trei persoane au fost inculpate și încarcerate duminică în Belgia, pe fondul unei anchete a poliției privind presupuse fapte de corupție legate de Qatar, potrivit Euronews.
Cinci persoane au fost arestate vineri la Bruxelles, după ce anchetatorii au efectuat 16 percheziții în urma unor suspiciuni privind plăți "substanțiale" de bani din partea statului din Golf pentru a influența deciziile europarlamentarilor.
Încă o persoană a fost reținută în ultimele 48 de ore.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Europarlamentara elenă Eva Kaili, unul dintre cei 14 vicepreședinți din cadrul legislativului european, a fost arestată și a pierdut mandatul de vicepreședinte al Parlamentului European.
UE se opune corupției
Procuratura federală belgiană nu a dat numele țării, dar o sursă apropiată de acest dosar a confirmat pentru AFP că este vorba despre Qatar, lucru pe care l-au relatat și media Le Soir și Knack.
„Acesta nu este un incident izolat”, a declarat Transparency International. „Timp de mai multe decenii, Parlamentul (n. red. European) a permis dezvoltarea unei culturi a imunității (...) și o absență totală a unui control etic independent.”
Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, a scris pe Twitter că organismul UE „se opune cu fermitate corupției”.
„În acest stadiu, nu putem comenta nicio investigație în curs de desfășurare, cu excepția confirmării faptului că am cooperat și vom coopera pe deplin cu toate autoritățile judiciare și de aplicare a legii relevante. Vom face tot ceea ce putem pentru a ajuta cursul justiției.”
Our @Europarl_EN stands firmly against corruption.
— Roberta Metsola (@EP_President) December 10, 2022
At this stage, we cannot comment on any ongoing investigations except to confirm that we have & will cooperate fully with all relevant law enforcement & judicial authorities.
We'll do all we can to assist the course of justice.
Qatar neagă acuzațiile
Acuzațiile vin într-un moment sensibil pentru Qatar, care găzduiește Cupa Mondială de Fotbal. Statul din Golf a trebuit deja să lupte împotriva unor acuzații legate de presupuse încălcări ale drepturilor omului în cazul lucrătorilor migranți și a comunității LGBT+.
Qatar neagă aceste acuzații, iar emirul șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani a declarat că țara sa a fost ținta unei campanii de denigrare „fără precedent".
Audierile celor cinci suspecți erau în curs de desfășurare sâmbătă la Bruxelles, potrivit unui purtător de cuvânt al procuraturii federale.
Kaili, fostă prezentator de știri, a fost suspendată vineri din Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D) din Parlamentul European „cu efect imediat”, potrivit unei declarații împărtășite de grup.
Ziar belgian: Pungi cu bani, descoperite la domiciliul lui Kaili
Surse din Parlamentul European au declarat pentru Euronews că biroul lui Kaili a fost sigilat vineri de poliția belgiană, împreună cu cele ale celor doi eurodeputați socialiști belgieni, Maria Arena și Marc Tarabella.
Arena a negat orice implicare, declarând că ancheta o implică în schimb pe asistenta ei.
„Sigiliile au fost puse pentru că ea a lucrat pentru ONG-ul Fight Impunity, cred că în 2019”, a declarat Arena pentru Le Soir. „Nu are nimic de-a face cu faptul că este asistenta mea.”
Mass-media din Grecia și Belgia au relatat că una dintre persoanele arestate este partenerul lui Kaili.
Sâmbătă, ziarul belgian L'Echo a afirmat că „mai multe pungi pline de bancnote” au fost descoperite la domiciliul din Bruxelles al lui Kaili. Poliția a percheziționat casa acesteia după ce l-ar fi găsit pe tatăl ei în posesia unei sume mari de bani într-o „o valiză”.
Partidul socialist grec PASOK, din care face parte Kaili, a anunțat vineri seara că aceasta a fost „exclusă” din rândul membrilor săi.
Decizii politice influențate de bani și cadouri
Procuratura federală din Belgia a declarat că a recuperat 600.000 de euro în numerar și a confiscat calculatoare și telefoane mobile în cadrul operațiunii de vineri.
„Timp de mai multe luni, anchetatorii Poliției Judiciare Federale au suspectat o țară din Golf de a influența deciziile economice și politice ale Parlamentului European, acest lucru fiind realizat prin plata unor sume mari de bani sau prin oferirea de cadouri importante unor terțe părți cu o poziție politică și/sau strategică semnificativă în cadrul Parlamentului European”, a precizat biroul.
Beneficiarii sunt personalități cu „o poziție politică și/sau strategică semnificativă” în Parlamentul European.