Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Analiză Politico: Cum este afectat mediul de scurgerile de gaze din conducta Nord Stream

Presupusul sabotaj al gazoductelor Nord Stream 1 și 2 ar putea fi unul dintre cele mai grave accidente industriale din istorie prin degajarea unei cantități uriașe de metan. Cercetătorii susțin că nu este vorba de dezastru climatic de proporții deoarece volumul de metan eliberat în atmosferă este o „picătură în ocean” prin comparație emisiile poluante de la nivel mondial, arată o analiză a publicației Politico.

Metanul, un gaz cu efect de seră care este de 80 de ori mai periculos decât dioxidul de carbon, este eliberat în atmosferă prin trei tronsoane ale conduceri unde au fost depistate scurgeri în Marea Baltică. Potrivit Armatei daneze, cea mai mare dintre deversări are un diametru de un kilometru.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a condamnat, marți, „sabotajul” și „întreruperea intenționată a infrastructurii europene de energie”.

Mai mult, scurgerile de gaze reprezintă o amenințare pentru mediul înconjurător, la nivel global, notează Politico.

Deocamdată, nicio agenție guvernamentală din Europa nu poate estima cu exactitate cât gaz se afla în conducte.

„Nu pot preciza cu exactitate în condițiile în care gazoductele sunt deținute de compania Nord Stream AG, iar gazul este livrat de Gazprom”, a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului german pentru Economie și Climă, pentru sursa citată.

Cele două conducte Nord Stream erau funcționale, chiar dacă Moscova a oprit livrările de gaze în urmă cu o lună. „Se presupune că este o cantitate mare” de gaz în acele conducte, a afirmat oficialul german.

Doar una dintre conductele Nord Stream 2 a fost afectat. Nu se afla în funcțiune, însă fusese alimentată anul trecut cu 177 de milioane de metri cubi de gaz.

Estimările privind cantitatea totală de gaz din conductele care prezintă scurgeri variază între 150 de milioane de metri cubi și 500 de milioane de metri cubi. În medie ar fi vorba despre o scurgere de aproape 200.000 de tone de metan, a afirmat Paul Balcombe, profesor de inginerie chimică din cadrul Imperial College London.

În schimb, directorul Agenției daneze pentru Energie, Kristoffer Böttzauw a afirmat miercuri că scurgerile reprezintă echivalentul a circa 14 milioane de tone de dioxid de carbon, adică aproape 32% din emisiile anuale de CO2 ale Danemarcei.

Totodată, reprezentanții Agenției federale germane pentru Mediu estimează că scurgerile vor genera emisii de aproape 7,5 milioane de tone de CO2, aproape 1% din emisiile anuale de dioxid de carbon ale Germaniei. Experții germani au mai explicat că nu există „mecanisme de etanșare” de-a lungul conductelor, „astfel încât, cel mai probabil, întregul conținut al conductelor va fi eliberat" în atmosferă.

Pentru că una dintre scurgeri se află în apele teritoriale daneze, autoritățile din Danemarca susțin că vor adăuga aceste emisii poluate în evidențele climatice.

În acest moment, nu este clar dacă toată cantitatea de gaz din conducte va fi eliberată în atmosferă. Metanul este consumat și de bacteriile marine pe măsură ce ajunge în apă.

Scurgerile de gaze din conducta Nord Stream, comparabile cu alte accidente industriale?

Cea mai mare scurgere s-a produs în Statele Unite în 2015, când din conducta Aliso Canyon au fost deversate aproape 90.000 de tone de metan în mai multe luni.

Estimările de la limita superioară arată că în Marea Baltică ar putea ajunge o cantitate de două ori mai mare, ceea ce este un dezastru „fără precedent”, susține cercetătorul David McCabe din cadrul organizației „Clean Air Task Force.”

În schimb, Jeffrey Kargel, cercetător în cadrul Instututului de cercetare planetară din Tucson, Arizona, a precizat că ”pierderile de gaze din conductă sunt evident foarte mari”, însă „nu este un dezastru climatic, așa cum se crede”.

Emisiile de dioxid de carbon la nivel planetar sunt de aproape 32 de miliarde de tone, motiv pentru care scurgerile din conductele Nord Stream reprezintă „picătură în ocean”.

„Este o picătură în ocean prin comparație cu cantitățile uriașe metan emise în fiecare zi în lume prin fracturare, exploatarea de cărbune și extracția de petrol", a declarat Dave Reay, director executiv al Institutului pentru schimbări climatice din Edinburgh.

Cum este afectat mediul înconjurător din cauza scurgerilor

Potrivit specialiștilor, aerul care conține o concentrație mai mare de 5% de metan devine inflamabil, așa că există riscul producerii de explozii. Metanul nu este un gaz toxic, însă în concentrații ridicate poate diminua cantitatea de oxigen, notează sursa citată.

Transportul maritim a fost restricționat pe o rază de cinci mile maritime în zona în care s-au produs scurgerile. Metanul prezent în apă poate afecta flotabilitatea și corpul navelor.

De asemenea, animalele marine aflate în zona scurgerilor ar putea fi ucise.

Cum ar putea fi oprite scurgerile din conductele Nord Stream

Extragerea gazului rămas în conducte nu este posibilă, a afirmat un reprezentant al Ministerului german pentru Economie și Climă.

Odată ce gazoductul este golit ”va fi umplut cu apă. ”În acest moment, nimeni nu se poate scufunda. Este prea mare pericolul din cauza metanului care se scurge”, a mai spus oficialul german.

Repararea conductelor este responsabilitatea companiei Nord Stream AG.

Alți experți sugerează că gazul ar putea fi incendiat. Metanul conține carbon și hidrogen și atunci când este ars rezultă dioxid de carbon, ceea ce afectează de până la 80 de ori mai puțin mediul înconjurător.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE