În ultimii doi ani niciun gram nu a fost depistat în portul Constanța, deși inclusiv DIICOT recunoaște că portul românesc de la malul mării rămâne o alternativă de introducere a drogurilor de mare risc în Europa.
O analiză făcută de reporterii G4Media arată că nicio captură nu a fost făcută în port din 2021 încoace, în timp ce în alte porturi din Europa capturile sunt de zeci de tone.
Anchetele privind traficul de droguri au crescut de cel puțin 3,5 ori mai mult față de anul 2010. Sunt din ce în ce mai mulți consumatori descoperiți, care poate existau și înainte însă nu cunoșteam noi realitatea.
În anul 2022 a fost descoperită doar o tonă de droguri. În 2021, statele membre ale UE au confiscat o cantitate record de 303 tone de cocaină. Drogurile capturate în Belgia (96 tone), Țările de Jos (72 tone) și Spania (49 tone) au reprezentat aproape 75% din cantitatea totală capturată. Conform datelor preliminare pentru 2022, cantitatea de cocaină capturată în Anvers, al doilea port maritim din Europa ca dimensiune, a crescut la 110 tone, de la 91 tone în 2021, arată raportul EMCDDA al UE. În 2021, România a capturat doar 1,5 tone de cocaină.
Ce spune Europol despre această situație
”Sunt foarte bune aceste comparații cu celelalte porturi pentru că de aici trebuie să pornim și să ne uităm la tipurile de activități pe care le vedem la celelalte porturi și pe care nu le vedem în Constanța. Trecând peste faptul că există mai multe autorități și instituții cu abilități de control în ceea ce privește riscul de a avea droguri raportate în portul Constanța, aceste autorități nu se sincronizează și nu lucrează în mod integrat.
Mai mult decât atât, vedem că în ultimii ani, tot ceea ce înseamnă resursa umană alocată pentru portul Constanța și aici mă refer inclusiv la căpitănie, la Poliția de Frontieră, la vamă și așa mai departe, este la un nivel foarte scăzut și aici astfel că cei care își desfășoară activitatea în port sunt sufocați de activitățile birocratice, practic toate controalele lor și verificările sunt realizate strict prin faptul că verifică documentele, nu există controale la bordurile navelor, nu există instrumente și tehnici pentru a scana containerele care intră cel puțin prin sondaj și avem această cifră halucinantă de 0 grame de droguri confiscate în portul Constanța, în condițiile în care mai ales acum în perioada conflictului din Ucraina activitatea din portul Constanța a crescut foarte mult”, a declarat Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, pentru Euronews.