Timp de săptămâni întregi, Rusia s-a chinuit să facă orice progres teritorial în Ucraina. Trupele ruse s-au retras din zone-cheie din est și sud, cel mai recent din Herson.
Obiectivul timpuriu al Kremlinului de a prelua rapid controlul asupra întregii Ucraine ar fi putut fi prea ambițios, spune Max Bergmann, director al programului european la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, potrivit The Washington Post.
„Acum ceea ce Rusia încearcă să facă nu este neapărat să câștige mai mult teritoriu. Este doar să păstreze ceea ce are”, a spus Bergmann.
Oficialii guvernului american se așteptau ca războiul să se încheie în câteva zile
Oficialii guvernului american se așteptau ca războiul să se încheie în câteva zile, însă durează de aproape nouă luni. Nici Rusia nu se aștepta la acest lucru. Acesta a fost „păcatul originar” al Kremlinului, potrivit lui Mason Clark, analist la Institutul pentru Studiul Războiului.
„Ceea ce a împiedicat progresele Rusiei este că nu s-a pregătit să lupte atât de mult”, a spus Clark. O analiză Washington Post a datelor de la Institutul pentru Studiul Războiului arată că, după progresele agresive din primele săptămâni de război, Rusia nu a câștigat mai mult de 2.500 de kilometri pătrați într-o săptămână din aprilie.
Soldații ucraineni au recuperat zona Herson după retragerea Moscovei din 11 noiembrie, marcând cea mai mare victorie a Ucrainei în război de până acum și a treia lovitură majoră a Rusiei, după ce trupele acesteia s-au retras din nord, în aprilie, și apoi din Harkov, în septembrie.
Luptele Rusiei de a face progrese sunt o consecință directă a fazei inițiale costisitoare a războiului, potrivit lui Bergmann de la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale. Zeci de mii de soldați din trupele sale au fost uciși și o cantitate semnificativă din echipamentul său a fost distrusă.
Kremlinul a rămas cu „unități prost echipate”
După ce nu a reușit să cucerească Kievul, Kremlinul a rămas cu „unități prost echipate, iar multe dintre resurse sunt epuizate”, a adăugat Bergmann.
Rusia a pierdut resurse în Ucraina, a atins un platou lung, incapabilă să obțină câștiguri semnificative. De la începutul lunii septembrie, platoul s-a transformat într-o tendință descendentă, forțele ruse pierzând constant teritoriu.
Teritoriul Ucrainei are aproximativ aceeași dimensiune cu statul Texas, din SUA
Teritoriul Ucrainei are aproximativ aceeași dimensiune cu statul Texas, din SUA sau, altfel spus, este echivalent cu 6% din teritoriul Statele Unite. Deși Ucraina poate părea mică în comparație cu SUA, este considerată mare, potrivit standardelor europene, a doua țară ca mărime, după Rusia.
Înainte de război, Moscova controla aproximativ 44.000 de kilometri pătrați din terenul Ucrainei și regiunile separatiste Donețk și Lugansk.
Până la sfârșitul celei de-a patra săptămâni de război, Rusia controla cel mai mare teritoriu de la invazia sa, aproximativ 132.000 de kilometri pătrați sau 22% din teritoriul Ucrainei. În Statele Unite, acest procent ar fi echivalentul cu vestul mijlociu al țării.
Începând cu 17 noiembrie, Rusia controla aproximativ 103.000 de kilometri pătrați în Ucraina, în principal în est și sud, adică aproximativ 17% din teritoriul țării, cel mai scăzut procent controlat de Moscova din aprilie.
Strategia președintelui rus, Vladimir Putin, vizează epuizarea trupelor ucrainene
Analiștii spun că strategia președintelui rus, Vladimir Putin, vizează epuizarea trupelor ucrainene, cu scopul de a scădea încrederea aliaților în capacitățile Ucrainei, în același timp consolidând și antrenând noi forțe.
„Forțele ruse ar putea să cucerească un anumit teritoriu în jurul Donețkului, dar cu siguranță nu cred că vor realiza progrese decisive”, a menționat Clark.
În ciuda victoriei Ucrainei în Herson, revendicarea estului va fi o sarcină dificilă și treptată.
„Va necesita mai multe contraofensive pentru a relua efectiv mai mult teritoriu ocupat de ruși”, a spus Clark.
Deși avantajul pare să fie de partea Ucrainei, forma pe care o va lua războiul în lunile următoare rămâne încă în balanță. Pentru Bergmann, întrebarea principală este dacă Ucraina va putea continua să avanseze în săptămânile dinaintea iernii, când ploaia și noroiul îngreunează, de obicei, mișcările militare.
„Mai sunt multe de jucat în acest conflict și este foarte incert în ce direcție se va îndrepta”, a spus el.
Războiul din Ucraina va continua anul viitor
Războiul din Ucraina va continua și în 2023, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul NATO, precizând că negocierile de pace sunt excluse. În schimb, surse diplomatice din Alianța Nord-Atlantică au afirmat că există presiuni pentru ca negocierile să aibă loc, în contextul crizei economice. Mai mult, NATO vrea să sprijine Ucraina pe termen lung, iar acest subiect urmează să fie discutat la reuniunea miniștrilor de Externe ce va avea loc săptămâna viitoare la București.
Totodată, amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin reprezintă un factor de îngrijorare, motiv pentru care oficialii NATO nu exclud această posibilitate.
Cum evoluțiile de pe front sunt influențate inclusiv de vreme, oficialii NATO iau în calcul mai multe scenarii. Dacă situația se va stabiliza pe front, forțele ucrainene ar putea obține victorii, cu condiția ca solul să fie înghețat. În schimb, Rusia ar putea trimite pe front aproape 300.000 de recruți care acum se antrenează.
La nivelul NATO se vorbește și despre eșecul „operațiunii speciale” anunțate de Putin care se aștepta că învingă Ucraina în câteva zile. Militarii ruși „nu pare că au o sincronizare, organizare comprehensivă”, spun sursele citate.
Totodată, mobilizarea parțială a recruților a fost făcută pentru a „umple golurile”, însă rușii „nu sunt bine echipați”.
„În 2023 încă va continua războiul, dacă va continua și în 2024 nu se știe. Nu există niciun indiciu că va înceta, că iarna sau alți factori vor opri războiul. Mobilizarea și reorganizarea sunt indicii că Putin vrea să continue, că nu a renunțat la obiectivele inițiale”, a afirmat un înalt oficial din cadrul NATO.