Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasadoarea SUA la NATO afirmă că șefia Alianței nu este decisă. ”Nu toți aliații îl susțin pe Mark Rutte”

Candidatura președintelui Klaus Iohannis la șefia NATO continuă să fie discutată de aliați, spune ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith. Ea a precizat că nu toate țările sunt pregătite să aprobe candidatura premierului olandez, Mark Rutte.

Julianne Smith a mai adăugat că speră ca până la summitul NATO din iulie, procesul de selecție a viitorului secretar general al Alianţei Nord-Atlantice să se încheie.

”Aliaţii continuă să discute despre cei doi candidaţi de top, singurii doi candidaţi pe care îi avem pentru funcţia de secretar general. Continuăm să ne uităm la Mark Rutte şi la preşedintele Iohannis din România. Cred că, după cum se ştie deja, impulsul este puternic în favoarea lui Mark Rutte, dar nu toţi aliaţii sunt pregătiţi să aprobe candidatura lui Mark Rutte, aşa că ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a declarat Julianne Smith, ambasadoarea SUA la NATO.

Smith a făcut aceste declarații în cadrul unui briefing de presă, după ce publicația Politico a scris că, în opinia majorităţii ţărilor NATO, a sosit momentul ca preşedintele României, Klaus Iohannis, să se retragă din competiția pentru șefia NATO.

Reacția Administrației Prezidențiale: Nu există o astfel de presiune

”Vă informăm că nu există o astfel de presiune cu privire la retragerea candidaturii la funcția de Secretar General al NATO a Președintelui României, Klaus Iohannis”, a transmis Administrația Prezidențială, la solicitarea Euronews România.

Există presiuni tot mai mari la nivel internațional pentru ca președintele Klaus Iohannis să se retragă din cursa pentru șefia NATO, notează publicația Politico. Este pentru prima dată când funcțiile de top la nivel european sunt negociate în același timp cu conducerea Alianței și există temeri că cele două poziții vor fi într-un fel condiționate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE