Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul spune că a obținut controlul complet asupra granițelor terestre din Gaza

Armata israeliană își continuă misiunea în Rafah, în cuda avertismentelor internaționale, iar între timp, a anunțat că deține "controlul operațional" asupra acelei zone-tampon aflată la granița cu Egipt, prin preluarea coridorului Philadelphi. Este vorba de un coridor de 14 kilometri, care coincide cu întreaga lungime a graniței dintre Rafah și Egipt.

Culoarul Philadelphi era, până acum, singura graniță terestră asupra căreia israelienii nu aveau control total în mod direct.

Israelul spune că a obținut controlul complet asupra granițelor terestre din Gaza

Informația a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, însă el nu a dat detalii. Înainte de preluarea controlului, israelienii au spus că deja "există bocanci israelieni pe teren", în sensul că militarii se aflau deja în unele zone ale acelui culoar.

"Coridorul Philadelphi a servit drept 'linie de oxigen' pentru Hamas, pe care o foloseau în mod regulat pentru a introduce arme în Fâșia Gaza. Am descoperit în jur de 20 de tuneluri", a spus purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, citat de The Guardian.

Această mutare riscă însă să deterioreze relațiile dintre Israel și Egipt.

De altfel, agenția Al-Qahera News citează "o sursă egipteană de nivel înalt" și susține că Israelul "folosește acuzațiile privind tunelurile de sub granița Egiptului cu Gaza ca acoperire pentru ofensiva asupra orașului palestinian Rafah și prelungirea războiului în scopuri politice. Nu există niciun adevăr în relatările presei israeliene despre existența tunelurilor la granița egipteană cu Gaza".

Americanii au fost informați despre manevrele militare, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al Securității Naționale de la Casei Albe, John Kirby. El a precizat că preluarea coridorului Philadelphi este parte din "operația terestră limitată".

Însă coridorul Philadelphi este zonă demilitarizată. Conform unui acord de pace, "fiecărei părți îi este permis să desfășoare doar un număr mic de trupe sau polițiști de frontieră" în zonă. Dar în momentul semnării acelui acord, israelienii controlau Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE