Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ambasada României în SUA spune că Rusia va încerca să se implice și în turul 2 al alegerilor din Moldova

Pe 20 octombrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri pentru primul tur al prezidențialelor și pentru referendumul privind integrarea țării în Uniunea Europeană. Dacă la preziedențiale, Maia Sandu a obținut o diferență relativ bună față de contracandidatul de pe locul secund, referendumul a trecut la limită. Însă au existat, cu mult timp înainte, informații privind tentativa Rusiei de a se implica în aceste alegeri.

De altfel, publicația Ziarul de gardă a documentat, timp de trei luni, inclusiv cu camera ascunsă, o astfel de rețea care i-ar aparține oligarhului Ilan Șor.

Rusia va încerca să se implice și în turul 2 al alegerilor din Moldova

În acest context, ambasada României în SUA a emis un comunicat în crae spune că rușii vor încerca din nou să se implice în turul 2 al prezidențialelor din Moldova, pentru a deraia parcursul pro-european al țării.

„Statele Unite felicită poporul moldovenesc pentru că și-a făcut vocea auzită într-un număr record la alegerile prezidențiale și la referendumul simultan de aderare la UE de duminică. Guvernul Republicii Moldova și Comisia Electorală Centrală s-au asigurat că alegerile au fost bine gestionate și competitive, în ciuda încercărilor serioase ale Rusiei de a submina integritatea procesului, după cum a menționat Misiunea de Observare OSCE/ODIHR. În fața eforturilor ruse fără precedent de a refuza poporului moldovenesc dreptul de a-și alege propriul viitor, majoritatea moldovenilor a votat pentru modificarea constituției lor pentru a promova aderarea Moldovei la UE.

Rusia a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a perturba alegerile și referendumul, pentru a submina democrația Republicii Moldova, inclusiv prin finanțare ilegală și cumpărare de voturi, dezinformare și activități cibernetice rău intenționate. Privind spre finalul alegerilor prezidențiale din 3 noiembrie, Statele Unite rămân îngrijorate că Rusia va încerca din nou să îi împiedice pe moldoveni să-și exercite dreptul suveran de a-și alege propriii lideri.

Statele Unite vor continua să sprijine eforturile Moldovei de a asigura un proces credibil, transparent și democratic pe 3 noiembrie. Alături de aliații și partenerii noștri, Statele Unite sunt alături de poporul moldovenesc în dorința acestuia pentru un viitor sigur, prosper și democratic", se arată în comunicatul ambasadei române în SUA.

Conform ultimelor rezultate, 50.42% dintre moldoveni au votat DA la referendumul privind aderarea Republicii Moldova la UE. În cursa prezidențială, Maia Sandu a obținut cele mai multe voturi - 42,31% și merge în turul doi cu Alexandr Stoianoglo care a obținut 26,07%.

Însă această diferență putea dispărea dacă votanții celorlalți candidați i se vor alătura lui Stoianoglo, după cum spun analiștii.

În plus, Ilan Șor, oligarhul condamnat în Moldova și refugiat la Moscova, amenință cu proteste după acest referendum. Șor este un cunoscut susținător al regimului lui Putin.

Influența Rusiei în alegerile din Republica Moldova a crescut odată cu dezvoltarea tehnologiei, a explicat directoarea Ziarului de Gardă, Alina Radu, la „Vocile care contează” de la Euronews.

Rusia a atras de partea ei atât fețe bisericești cât și infractori, a povestit și Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE