Suspans la Ankara, după alegerile prezidențiale și parlamentare. Capitala este unul dintre orașele unde liderul Opoziției, Kemal Kâlâcidarolu, s-a plasat pe primul loc, cu 47,3% față de 45,9% cât a obținut Erdogan. Votanții spun că au privit cu sufletul la gură primul tur al scrutinului și sunt pregătiți de marea finală, când se va decide viitorul președinte.
Niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să obțină peste 50% din voturi, astfel încât se vor confrunta în al doilea tur de scrutin, programat să aibă loc la 28 mai. La nivel național, conduce Erdogan în fața liderului opoziției.
Ce spun votanții
Societatea pare extrem de polarizată.
Noyan Koval, votant turc: "Cred că au fost niște alegeri foarte interesante. Am urmărit rezultatele până noaptea târziu. În turul al doilea cred și simt că Sinan Ogan (al treilea candidat naționalist care a obținut 5% n.r.) va avea o alianță cu actualul președinte și, ca urmare, actualul președinte va câștiga."
Engin Duran, votant turc: "Rezultatele sunt așa cum anticipam. Pe 28 mai, cu voia Domnului, dacă Tayyip Erdogan va îndeplini așteptările, va reuși să câștige."
Presa locală vorbește despre "un moment critic", dar notează victoria alianței sale în parlament. Partidul actualului președinte, Justiție și Dezvoltare, și-a asigurat majoritatea în forul legislativ. Totuși, Parlamentul și-a pierdut din influență după ce Erdogan a impus modificarea constituției și trecerea la un regim prezidențial, în 2017, după tentativa de lovitură de stat.
Suzan Devletsah, votant turc: "Nu sunt fericită ca votant. Am asistat la o polarizare extremă, ambele părți fiind în conflict. Nu sunt încântată deloc. Mă îngrijorează viitorul Turciei."
Ebru Colak, votant turc: "Voiam să câștige opoziția (alianța celor șase partide de opoziție), dar să vedem ce se întâmplă în al doilea tur de scrutin. Încă nu știm. Vom vedea. Sper la ce e mai bine."
Alegerile prezidențiale au fost urmărite de o lume întreagă, având în vedere contextul internațional și faptul că Turcia este o țară NATO extrem de importantă, prin poziția sa strategică la Marea Neagră. Marea miză: Va rămâne Ankara sub conducerea unui președinte autoritarist sau va porni pe un drum mult mai democratic, așa cum promite rivalul lui Erdogan?