Alegeri istorice în Turcia. Al doilea tur de scrutin va avea loc pe 28 mai, după ce niciunul dintre candidați nu a atins pragul de 50% pentru victorie.
O echipă Euronews România se află în Istanbul și transmite periodic cele mai noi informații.
Al doilea scrutin la alegerile din Turcia, după ce Erdogan nu a reușit să obțină pragul de 50%
În Turcia va avea loc al doilea scrutin, după ce niciunul dintre candidați nu a putut obține pragul de 50%. Acesta va avea loc pe 28 mai.
Recep Tayyip Erdoğan a obținut 49,5% din voturi, sfidând sondajele de opinie, în fața candidatului opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, care a reușit să obțină 44,9% din totalul voturilor. Cel de-al treilea candidat, Sinan Oğan, care a obținut 5%, va fi rege în turul doi.
Atât Erdoğan, cât și Kılıçdaroğlu au acceptat turul al doilea și s-au declarat încrezători în obținerea unui rezultat în favoarea lor.
Șeful consiliului electoral al Turciei confirmă turul doi al alegerilor
Președintele Consiliului Electoral Suprem (YSK) a confirmat că alegerile prezidențiale din Turcia vor fi decise de un tur de scrutin între actualul președinte Recep Tayyip Erdoğan și candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, scrie euronews.com.
Niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să obțină o victorie categorică în numărătoarea preliminară.
Anterior, ambii candidați acceptaseră perspectiva unui al doilea tur de scrutin, Erdoğan fiind deosebit de încrezător într-o victorie.
Turcii din România au votat cu Kilicidaroglu. În Franța, Germania sau Austria, Erdogan e primul
Cetățenii turci care au votat, în țara noastră, au înclinat balanța către contracandidatul președintelui Erdogan, Kemal Kilicidaroglu. Acesta din urmă a strâns 58% dintre voturi - cu 20% mai multe decât actualul șef de stat. În Franța, Germania sau Austria, în schimb, Erdogan a ieșit primul.
Nu și în Rusia, unde tot liderul opoziției a triumfat. Peste Ocean, comunitățile din Statele Unite ori Canada l-au susținut masiv pe Kilicidaroglu, care va încheia, probabil, cu 80% dintre sufragii, în ambele state.
Turcia, tot mai aproape de al doilea tur
La o zi după un prim tur de scrutin extrem de disputat, Turcia se îndreaptă luni, pentru prima dată în istorie, spre un al doilea tur al alegerilor, care va avea loc la 28 mai şi în cadrul căruia se vor confrunta preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi principalul său rival, Kemal Kiliçdaroglu, potrivit AFP, preluat de Agerpres.
Rezultatele definitive ale alegerilor prezidenţiale şi legislative sunt încă aşteptate. Duminică, cei 64 de milioane de turci cu drept de vot s-au prezentat masiv la urne, rata provizorie de participare apropiindu-se de 90%.
După numărarea a peste 99% din buletine, Erdogan a obţinut 49,4% din voturi, faţă de 44,95% pentru principalul său adversar social-democrat, un rezultat mai bun decât spera şeful statului, pe care ultimele sondaje l-au dat sistematic în urma contracandidatului său.
Kılıçdaroğlu, încrezător în privința turului al doilea de scrutin
Liderul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a declarat că este încrezător în ceea ce privește turul al doilea al alegerilor din 28 mai, în condițiile în care este din ce în ce mai probabil ca niciunul dintre candidați să depășească pragul de 50%.
"Nevoia de schimbare în societate depășește 50%", a declarat el adresându-se peste noapte susținătorilor săi. "Cu siguranță, cu siguranță vom câștiga aceste alegeri în turul doi".
Mulți cred că turul al doilea va fi dificil pentru Kılıçdaroğlu, după ce nu a reușit să obțină victorii în ciuda faptului că a condus sondajele de opinie în perioada premergătoare. Apelurile sale de a restabili democrația și de a scoate Turcia din "autoritarismul" lui Erdogan au adunat un sprijin masiv în campanie.
Erdogan se declară clar în frunte, dar și pregătit pentru un al doilea tur de scrutin
Preşedintele în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că este "în mod clar în frunte" la alegerile prezidenţiale, dar a spus că este gata să respecte un al doilea tur dacă va fi necesar, transmite AFP, citată de Agerpres.
"Chiar dacă rezultatele nu sunt încă publicate, clar suntem în frunte", a afirmat Erdogan în faţa unei mulţimi de suporteri adunaţi în miezul nopţii la Ankara. "Respectăm aceste alegeri şi vom respecta următoarele alegeri", a asigurat el.
"Nu ştim încă dacă alegerile s-au încheiat cu acest prim tur, dar dacă poporul ne va duce în turul doi, vom respecta acest lucru", a mai subliniat Erdogan.
Pentru prima oară în 20 de ani de când este la putere, şeful statului va fi obligat să participe la un al doilea tur de scrutin, programat pentru 28 mai, împotriva adversarului său social-democrat, Kemal Kiliçdaroglu, aflat în fruntea unei coaliţii de şase partide de opoziţie.
"Indiferent de rezultat, 27 de milioane de oameni au preferat să ne voteze", a continuat el, în timp ce operaţiunile de numărare a voturilor continuau.
"Cred că vom termina aceste alegeri cu peste 50%" din voturi, a insistat el."Poporul a ales stabilitatea şi securitatea în aceste alegeri prezidenţiale".
Recep Tayyip Erdogan a revendicat, de asemenea, majoritatea celor 600 de locuri din Parlament pentru Alianţa Naţională pe care a format-o pentru aceste alegeri parlamentare partidul său AKP cu câteva mici formaţiuni politice naţionaliste şi islamiste.
Alegerile prezidențiale se îndreaptă spre al doilea tur de scrutin
Alegerile prezidențiale din Turcia par să se îndrepte spre un al doilea tur de scrutin, deoarece rezultatele preliminare arată că nici președintele Recep Tayyip Erdogan, nici principalul său rival nu par să fi obținut majoritatea voturilor necesare pentru a câștiga.
După numărarea a 98,31% din voturile din Turcia, actualul președinte a obținut 49,35% din voturi, iar contracandidatul sau 44,99%. În diaspora s-au numărat până acum puțin peste 65% din voturi, în cea mai strânsă cursă electorală din ultimele decade.
Erdogan a întrunit 50.8% dupã numărarea a 75% din voturi
Erdogan a întrunit 50.8% dupã numărarea a 75% din voturi, opoziţia susţine că are avans.
Preşedintele turc în exerciţiu Recep Tayyip Erdogan a întrunit aproximativ 52% din voturi, după numărarea a aproximativ jumătate din buletinele de vot în alegerile prezidenţiale care au avut loc duminică în Turcia, potrivit agenţiei oficiale de presă Anadolu, relatează dpa şi Reuters.
Liderul opoziţiei Kemal Kiliçdaroglu, candidatul comun al unei alianţe formate din şase partide, este creditat cu aproximativ 42% din voturi, conform unor rezultate parţiale difuzate de agenţie.
Rezultate parțiale din diaspora
Au apărut primele rezultate parțiale de la secțiile de votare din întreaga lume, unde diaspora turcă a putut vota la ambasadele locale.
Unele dintre țări, precum Germania, sunt în mod tradițional bastioane ale susținătorilor lui Erdogan, în timp ce în alte țări, precum Marea Britanie, aceștia au votat în mod tradițional pentru opoziție.
Așadar, ce știm până acum din rezultatele oficiale?
Marea Britanie: Kılıçdaroğlu 81% / Erdoğan 16%.
Franța: Erdoğan 65% / Kılıçdaroğlu 32%.
Germania: Erdoğan 65% / Kılıçdaroğlu 32%.
Italia: Kılıçdaroğlu 53% / Erdoğan 34%.
Suedia: Kılıçdaroğlu 57% / Erdoğan 40
SUA: Kılıçdaroğlu 80% / Erdoğan 16%.
Doar aproximativ 11% din urne au fost deschise, la o prezență la vot de aproximativ 54%.
"Suntem în frunte", susţine contracandidatul Kemal Kiliçdaroglu
Candidatul opoziţiei turce la preşedinţie Kemal Kiliçdaroglu a susţinut duminică seara că este pe primul loc în alegerile prezidenţiale, înaintea preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP.
"Suntem în frunte", a afirmat el pe Twitter, contestând cifrele agenţiei de presă oficiale Anadolu care acordă şefului statului 52,5% din voturi după numărarea a peste 40% din buletinele de vot.
Erdogan, pe primul loc după numărarea a 25% din buletinele de vot
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se clasează pe primul loc în alegerile prezidenţiale, duminică seara, după numărarea a 25% din buletinele de vot, potrivit presei oficiale, relatează AFP.
Preşedintele Erdogan, aflat la putere de 20 de ani, deţine în această etapă 54,3% din voturi faţă de 39,8% , cât a obţinut contracandidatul său Kemal Kiliçdaroglu, conform rezultatelor încă provizorii raportate de agenţia de presă turcă Anadolu.
S-au închis secțiile de votare
Cele aproximativ 200.000 de secţii de votare din Turcia s-au închis duminică la ora locală 17:00 (14:00 GMT) după ce au primit fără incidente semnificative, de la ora 08:00, o mulţime de alegători, chemaţi să-l aleagă pe cel de-al treisprezecelea preşedinte al Republicii şi să reînnoiască parlamentul, relatează AFP.
Primele rezultate concrete ar urma să fie anunţate la începutul serii.
Electoratul din Turcia a votat duminică în cadrul unora dintre cele mai importante alegeri din istoria modernă de 100 de ani a ţării, alegeri care l-ar putea înlătura pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan după două decenii petrecute la putere, notează Reuters.
Votul va decide nu doar cine va conduce Turcia, ci şi cum va fi guvernată ţara, cum va fi condusă economia într-un context de criză profundă a costului vieţii, şi care va fi politica sa externă, care a luat turnuri neaşteptate.
Sondajele preelectorale îi dau principalului contracandidat al lui Erdogan, Kemal Kilicdaroglu, care conduce o alianţă de şase partide de opoziţie, un uşor avans, însă, dacă niciunul dintre ei nu va obţine peste 50% din voturi, un tur decisiv va avea loc peste două săptămâni, pe 28 mai.
La secțiile de votare au început să se formeze cozi
”Istanbul a început să se aglomereze. Și la secțiile de votare au început să se formeze cozi, dar și în partea turistică a orașului. Sondajele de opinii sunt destul de contradictorii la această oră.
Când vor fi aflate primele rezultate
Până la ora 17 sunt deschise urnele de vot. Apoi, până la ora 21, anunță Autoritatea Electorală Turcă, e interzis să dai pe televizor, pe radio sau pe internet orice fel de predicție și de estimare.
Se știe neoficial că după ce vor fi numărate 60-65% din voturi, vom avea o viziune asupra a ceea ce va urma.
Aceeași autoritate electorală a anunțat că până la ora 23:59 va face un anunț oficial despre direcția în care se va îndrepta Turcia”, transmite jurnalistul Euronews Cătălin Lența, din Istanbul, Turcia.
Turcii au mers, încă de la primele ore ale dimineții, să-și aleagă viitorul președinte
”La această oră știm un lucru: oamenii merg la secțiile de votare, care s-au deschis la ora 8 și se închid la ora 17, ora locală (Istanbul), dar și ora României. Spre seară ne așteptăm să avem deja primele estimări, pentru că cei familiarizați cu sistemul electoral din Turcia spun că după ce se vor număra 60-65% din voturi deja, vom ști direcția în care merg aceste alegeri.
La această oră e greu de spus ce se va întâmpla. Avem sondaje de opinie care arată un ușor avans al candidatului opoziției Kemal Kılıçdaroğlu. Trebuie luate cu multă circumspecție aceste sondaje făcute în Turcia, pentru că lucrurile se schimbă de la o oră la alta.
Am avut ieri ultimele campanii electorale. Recep Erdogan, liderul unui partid important și președinte al Turciei a ținut câteva meeting-uri în care a vorbit de planurile sale. El marșează în această campanie electorală, de ceva vreme, pe realizări, mai ales cele de infrastructură și îi numește pe cei care candidează împotriva sa și împotriva partidului său <<trădători și oameni care vor să facă rău țării>>. De partea cealaltă, Kemal Kılıçdaroğlu a fost la mausoleul lui Atatürk, fondatorul Turciei moderne. Turcia împlinește, de altfel, 100 de ani de republică, în iunie, anul acesta.
Miza e extrem de importantă
Se vorbește de păstrarea unei direcții autoritariste, dacă va câștiga Erdogan. Se vorbește de revenirea spre valori mai democratice și o întoarcere spre NATO spre UE, dacă va câștiga Kemal Kılıçdaroğlu.
Cert este un singur lucru. Indiferent cine va fi președinte, indiferent de componența parlamentului, Turcia va păstra în continuare legături importante cu Rusia, pentru că Turcia e legată dincolo de prietenia dintre Erdogan și Putin, de chestiuni economice foarte puternice mai ales în comerțul cu alimente, iar Erdogan a știut să mizeze pe acest lucru ieri în discursurile sale, iar când vine vorba de mâncare, evident, toata lumea este foarte sensibilă.
Să sperăm că va un proces electoral calm, deși e posibil, spun reprezentanții partidelor, ca spre seară, după ce se află rezultatele, să apară incidente. Din primele estimări, e posibil să ne îndreptăm spre un tur 2 în alegerile prezidențiale. Tot astăzi sunt alegeri și pentru parlamentul turc, 600 de locuri. Aici, partidul condus de Erdogan pare a conduce destul de confortabil”, transmite jurnalistul Euronews Cătălin Lența, din Istanbul, Turcia.
Sâmbătă, 13 mai
Despre atmosfera dinainte de alegeri ne vorbește jurnalistul Euronews, Cătălin Lența.
”Singurii oameni cu adevărat calmi din Istanbul sunt turiștii. Atmosfera nu e una deloc calmă, pentru că am putut constata, că printre locuitori și turiști, care în bună parte nu-și exprimă opțiunile politice, poate din motive de oarecare teamă, sunt foarte mulți polițiști. O parte dintre ei sunt în uniforme, dar cei mai mulți, sunt în civil.
Atmosfera nu este deloc calmă, mai ales în orașele din centrul Turciei acolo unde actualul președinte Erdogan are un fief electoral.
Amintim de un recent incident de acum câteva zile la Erzurum, un oraș din Anatolia, unde primarul din Istanbul, care aparține opoziției, a încercat să organizeze un meeting. A fost atacat cu pietre autocarul său, oamenii au avut de suferit, fiind și răniți. Poliția nu a intervenit acolo, pur și simplu s-au uitat, iar astfel de atitudini par a fi încurajate de cei aflați la putere, pentru că ministrul de Interne nu a condamnat acest lucru, ba din contră chiar președintele a spus că ar trebui condamnați, măcar verbal, cei care vin să <<murdărească în mod rușinos orașele noastre>>, cu referire la liderul opoziției, contracandidat al său, Kemal Kılıçdaroğlu.
Recep Tayyip Erdoğan mai are un aliat de nădejde, un lider ultranaționalist care a spus, referitor la acest candidat al opoziției, că pe 14 mai își va afla sfârșitul, fie printr-o condamnare la închisoare pe viață, fie merită chiar câteva gloanțe. Acesta e citatul pe care l-a folosit unul dintre aliații lui Erdogan.
Miza alegerilor din Turcia
E o miză extrem de mare în Turcia. În funcție de rezultatul alegrilor prezidențiale, mai puțin de cel al alegerilor parlamentare, depinde viitorul Turciei. Fie păstrarea actualului curs, care înseamnă un drum spre un autoritarism și mai mare, spre o republică prezidențială unde nu există opoziție sau păreri contrare, fie, dacă va învinge Kemal Kılıçdaroğlu, se speră că Turcia se va întoarce către valorile care au făcut-o stat modern, acum 100 de ani, spre democrație, orientarea spre Europa spre țările vestice.
Turcia este țară NATO, a doua armată din această alianță, iar ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă, legăturile personale ale lui Erdogan cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, nu sunt deloc de bun augur pentru lumea modernă și pentru ceea ce se întâmplă în privința Ucrainei.
Opoziția speră să-și asigure 50% + 1 din voturi, chiar în primul tur, pentru a nu se ajunge într-un al doilea tur pe 28 mai, și mai tensionat decât acesta”, transmite jurnalistul Euronews, Cătălin Lența, din Istanbul.