Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Confruntare istorică Biden-Trump. Cei doi se vor înfrunta 90 de minute, în prima dezbatere electorală din 2024

Milioane de americani se pregătesc să urmărească prima confruntare electorală dintre Joe Biden și Donald Trump din această campanie. Cei doi rivali își dispută, pentru a doua oară, președinția Statelor, în alegerile care vor avea loc pe 5 noiembrie. Cursa pentru Casa Albă este extrem de strânsă. Experții spun că dezbaterea va fi una istorică. Orice ezitare ar putea costa, cu atât mai mult cu cât vârsta președintelui în exercițiu, Joe Biden a fost adesea motiv de comentarii. La fel, și declarațiile scandaloase ale lui Trump, care amenință că ”va fi o baie de sânge”, dacă nu va câștiga scrutinul. 

Joe Biden, președintele SUA: ”A venit vremea să lăsăm la o parte retorica dură, să mai coborâm temperatura, să ne uităm, din nou, în ochii celuilalt. Să ne ascultăm din nou unii pe ceilalți. Și pentru a face progrese, trebuie să încetăm să îi tratăm pe oponenții noștri ca pe inamicii noștri. Nu sunt dușmanii noștri. Sunt americani, sunt americani.” 

Așa își începea Biden mandatul de președinte. La patru ani distanță de la discursul victoriei în alegerile prezidențiale, societatea americană este mai divizată ca oricând. Americanii se văd în postura de a alege din nou între democratul Joe Biden și republicanul Donald Trump.  

Prima dezbatere electorală între Trump și Biden, urmărită de 18 milioane de americani 

Prima confruntare electorală dintre cei doi, organizată de postul de televiziune CNN, ar putea juca un rol decisiv, iar mizele sunt extrem de mari. Și asta pentru că, după patru ani, contextul internațional este mult mai complicat. 

Cel mai probabil, în jur de 18 milioane de americani vor urmări confruntarea. 

Donald Trump, candidatul republican la președinție: ”Joe Biden nu are nici cea mai vagă idee. Acum vom urmări... Va urmări cineva dezbaterea?” 

Joe Biden, președintele SUA: ”Donald Trump a pierdut două dezbateri în fața mea, în 2020. Însă de atunci nu și-a mai făcut apariția la nicio confruntare. Acum se poartă de parcă ar vrea să ne confruntăm din nou. Mi-ai făcut ziua, amice.” 

Aaron Kall, expert dezbateri electorale, Universitatea din Michigan: ”Aceasta ar putea fi considerată cea mai importantă dezbatere prezidențială din toate timpurile. Cursa este extrem de strânsă, așa au fost ultimele. Cei doi candidații nu ar putea fi mai diametral opuși, atât în ceea ce privește stilul, agenda de guvernare și politicile. Țara este foarte divizată și polarizată.” 

90 de minute, cei doi rivali se vor duela pe principalele teme de politică internă și externă.

Orice gafă, orice bâlbă, orice ezitare ar putea costa enorm. Și asta pentru că, deși a împlinit recent 78 de ani și este doar cu patru ani mai mic, Trump este gata să-l atace pe liderul democrat pe tema capacității sale de a mai conduce țara. 

Donald Trump, candidatul republican la președinție: ”Este atât de trist să privești. Țara noastră este distrusă de oameni incompetenți, de un leadership teribil de incompetent. Cei mai proști, probabil, cel mai prost leadership din întreaga lume. De fapt, cred că ar trebui, și am cerut asta, ca toți președinții să dea teste de aptitudine, de IQ sau teste cognitive.” 

De partea cealaltă a baricadei, este de așteptat ca Biden să marșeze pe ideea că marea miză a alegerilor prezidențiale este însăși salvarea democrației americane. Un argument este refuzul lui Trump de a accepta înfrângerea din 2020 și asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie. De altfel, Trump ar urma să fie judecat pentru incitarea la rebeliune, dacă magistrații Curții Supreme decid că nu avea imunitate.  

Donald Trump și acuzațiile de evaziune fiscală 

Republicanul a devenit primul președinte american găsit vinovat într-un alt caz penal, pentru evaziune fiscală.  

Dreptul la avort, susținut vehement de Biden, accesul la serviciile medicale și controlul armelor vor fi și ele teme ale confruntării, la fel inflația și locurile de muncă. 

Războiul din Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas vor fi subiecte fierbinți. Trump ar intenționa să sisteze ajutorul pentru Ucraina, dacă Kievul nu se va așeza la masa negocierilor cu Moscova, potrivit unor surse Reuters. În plus, în cadrul unei reuniuni cu ușile închise, Trump ar fi spus că Rusia poate face ce naiba vrea cu țările NATO care nu contribuie suficient la bugetul alianței. Recent, Vladimir Putin și-a arătat preferința pentru Trump, despre care a spus că este o victimă politică a justiției americane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE