Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegeri SUA 2024. Câți bani au strâns Kamala Harris și Donald Trump, din donații și câți au cheltuit în campania pentru președinție. Marii donatori

Kamala Harris și Donald Trump vor lupta pentru președinția SUA, pe 5 noiembrie. Până pe 21 iulie, când actualul președinte Joe Biden a anunțat că nu mai candidează pentru un nou mandat, Kamala Harris nu era atât de populară, deși ea este vicepreședintele SUA.

Ea a reușit însă, în doar o săptămână de la momentul în care și-a anunțat candidatura pentru Casa Albă, să adune 200 de milioane de dolari din donații.

Evident că și Donald Trump a strâns mulți bani, însă datele arată că Harris a reușit să mobilizeze mai bine acești donatori sau sponsori. Practic, până la finalul lunii iulie, adică la puțin peste o săptămână de la momentul în care și-a anunțat candidatura, Kamala Harris a strâns de peste două pori mai mulți bani decât a făcut-o Trump.

Câți bani au strâns Kamala Harris și Donald Trump, din donații

În luna iulie - cu precizare că Harris și-a anunțat candidatura pe 22 iulie - Kamala a strâns 219,7 milioane de dolari, iar Donald Trump a adunat 151,2 milioane, conform CNN, care citează surse guvernamentale. În schimb, în ceea ce privește cele două partide rivale, Republicanii au adunat, în același interval, 99,1 milioane de dolari, în timp ce Democrații au strâns 65,8 milioane.

În toată luna iulie, inclusiv perioada în care Kamala Harris încă nu-și anunțase candidatura, Comitetul de campanie al Democraților a strâns 204,5 milioane de dolari, în timp ce campania lui Trump a adunat 47,5 milioane de dolari.

  • Per total, Democrații îi depășesc pe Republicani la nivel de partid, în toată campania, care a început în ianuarie. Conform dosarelor FEC, depuse până la finalul lui iulie, Democrații au strâns 316,8 milioane de dolari, în timp ce Comitetul Național Republican a strâns 290,7 milioane de dolari.

Între timp, vicepreședintele SUA a adunat 540 de milioane de dolari în prima sa lună completă de campanie (22 iulie - 22 august), conform Forbes și așa cum a subliniat și managerul ei de campanie, Jen O'Malley Dillon. El a spus că, doar în săptămâna Convenției democraților, au fost strânse 82 de milioane de dolari.

„Aceasta este cea mai mare sumă donată vreodată pentru o campanie prezidenţială în acest interval de timp”, a spus Jen O'Malley Dillon.

E drept că ea a preluat sumele strânse până atunci de Joe Biden, fapt care i-a contrariat pe republicani, care au contestat această problemă. Însă chiar Joe Biden a precizat că sumele din dreptul lui vor fi direcționate spre campania Kamalei Harris.

  • Doar în primele 24 de ore de la momentul în care și-a anunțat candidatura, Kamala a adunat 81 de milioane de dolari, conform Forbes. De cealaltă parte, campania Trump a raportat că a strâns 52,8 milioane de dolari în primele 24 de ore după ce a fost condamnat pentru 34 de acuzații, în Manhattan, în luna mai.

În total, comitetul de campanie Biden - devenit acum Harris - a strâns 516,8 milioane de dolari, iar comitetul de campanie al lui Trump a strâns 268,5 milioane de dolari, din ianuarie 2023 până pe 31 iulie 2024.

Dar cifrele oficiale de pe site-ul guvernului american, care sunt actualizate aproape în timp real, arată că, în total, Democrații au strâns 494,7 milioane de dolari, iar Republicanii, 451,5 milioane. Sumele sunt adunate până la data de 27 august, ora 21:00 (ora României). Individual, Kamala Harris îl depășește pe Trump, cu 481,3 milioane de dolari față de 264,1 milioane de dolari.

De menționat că Trump avea un avantaj financiar, din acest punct de vedere, înainte ca Harris să anunțe că va candida la președinția SUA.

În momentul în care Harris a anunțat că îl va avea drept candidat la funcția de vicepreședinte pe guvernatorul Minnesota, Tim Walz, strângerea de fonduri a adunat 36 de milioane de dolari în cele 24 de ore după ce a fost făcut acest anunț.

Strângerea de fonduri pentru campanie din august se încheie pe 20 septembrie, atunci când cele două campanii își vor trimite dosarele pentru a se vedea sumele totale din luna precedentă.

Cât au cheltuit, până acum, campania lui Harris și cea a lui Trump

Conform cifrelor oficiale, campania lui Harris, care a preluat-o pe cea a lui Biden, a cheltuit banii mai devreme decât Trump și a raportat, până în iunie, că a consumat 189,7 milioane de dolari. E adevărat că, până pe 22 iulie, Biden era candidatul Democraților.

De cealaltă parte, campania lui Trump a cheltuit 92,1 milioane de dolari. Această tendință este valabilă și acum, când Harris a intrat în cursă. Astfel, campania lui Harris a cheltuit în iulie 80,7 milioane de dolari, față de cele 24,3 milioane de dolari cât a cheltuit Trump.

În acest ciclu electoral, în total, campania lui Harris (fostă Biden) a cheltuit 329,5 milioane de dolari, față de 117,2 milioane de dolari ale lui Trump.

Însă specialiștii spun că sunt semnale că Trump își mărește cheltuielile, pentru că este conștient că Harris a redus decalajul dintre cele două părți, cel puțin în sondaje. Ba chiar ea este dată ca lider în majoritatea dintre ele.

În această campanie, cea mai mare cheltuială a lui Trump, ca sumă plătită pentru o singură activitate, este o achiziție de reclame în valoare de 12 milioane de dolari în state-cheie, conform Axios. Este cea mai mare achiziție publicitară a lui Trump de la alegerile primare.

Cine sunt cei mai mari donatori din campanie

Donatorii de top ai lui Trump:

Cel mai mare donator al lui Trump, conform Forbes, este moștenitorul miliardarului Timothy Mellon, care a oferit 115 milioane de dolari pentru a-l sprijini pe fostul președinte, inclusiv o nouă donație de 50 de milioane de dolari pentru super-PAC-ul „Make America Great Again”, pe care Trump a folosit-o în iulie. Ceilalți susținători miliardari de top ai lui Trump:

Linda McMahon (soția mogulului din wrestling Vince McMahon)

Kelcy Warren, director executiv al Energy Transfer Partners

Diane Hendricks, co-fondatorul ABC Supply

miliardarul din domeniul petrolier Timothy Dunn

conservatorii Richard și Elizabeth Uihlein, fondatorii Uline

Elon Musk, fondatotul Tesla. El a negat informațiile care arătau că ar dona 45 de milioane de dolari pe lună.

Donatorii de top ai lui Harris:

Până ca Joe Biden să se retragă din cursa prezidențială, el a reușit să atragă miliardari precum Michael Bloomberg și fondatorul LinkedIn, Reid Hoffman. Acum, Harris a primit deja sprijinul unuor alți oameni bogați:

Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn

Reed Hastings, co-fondator Netflix

Sheryl Sandberg, fostul executiv la Facebook și Meta

filantropul Melinda French Gates

Pe 31 iulie, peste 100 de capitaliști au semnat o scrisoare în care susțin candidatura lui Harris și se angajează să o voteze. Pe această listă se află miliardari precum antreprenorul Mark Cuban, investitorul Vinod Khosla și fondatorul Lowercase Capital, Chris Sacca.

Cum funcționează donațiile pentru campania prezidențială din SUA

În SUA, este de notorietate ca sistemul electoral să aibă parte de aceste donații. Ele încep în ianuarie și pot veni din mai multe direcții. De exemplu, din partea unor corporații sau unor miliardari care vor avea nevoie de anumite „servicii”, dar și din partea unor organizații create artificial excat în scopul ca banii să ajungă prin ele în campanie. Aceste practici sunt legale în SUA și sunt permise chiar și „demolarea” unui candidat.

Senatorii și reprezentanții candidaților au nevoie de acești bani și chiar există un anumit calendar al donațiilor. Ei au limite în ceea ce privește, de exemplu, numărul orelor în care au voie să vorbească la telefon cu potențialii donatori, sau limite în privința timpului petrecut pe teren, în campanie. Iar în toată această activitate, este necesară întoarcerea serviciului.

În cadrul donațiilor mai există și Super PACs, adică „Political action committee”. Este un comitet care atrage contribuții financiare de la membri și direcționează banii către campanii pro sau contra candidatului. Acești bani pot fi direcționați și către zona legislativă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE