Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Kamala Harris - un președinte pentru toți americanii: „Lupta electorală în SUA e una pentru clase. De aceea a încercat să pară omul tuturor. Și al săracului, și al bogatului”

Odată stinsă euforia care a însoțit Convenția Națională a Partidului Democrat, campania electorală pentru alegerea președintelui SUA continuă cu încrâncenare și lovituri între principalii candidați.

Kamala Harris și Donald Trump nu se iartă deloc, fiecare căutând să atace punctele slabe ale adversarului politic. Actualul vicepreședinte vorbește de armonie națională, în vreme ce miliardarul fost președinte încearcă să reducă la minim impactul campaniei doamnei Harris.

Indiferent însă de modul de abordare, în fața celor doi stau aceleași probleme ale societății americane – cea a migrației ilegale, economia care are nevoie să fie întărită, problema sistemelor de sănătate și educație și amenințările globale.

Mai există și categorii de nehotărâți, aici ar trebui să se dea lupta

Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a analizat campania electorală din Statele Unite și recent încheiata Convenție Democrată:

În Statele Unite, există două grupuri mari de votanți: republicanii și democrații. Majoritatea sunt înregistrați și nu își schimbă opțiunile prea des, deși am văzut inclusiv la Convenția Democrată foști republicani, apropiați de Donald Trump, care au venit să depună mărturie împotriva acestuia. Mai există și categorii de nehotărâți, aici ar trebui să se dea lupta.

Dar lupta electorală în Statele Unite e o luptă pentru clase. De aceea Kamala Harris a încercat să pară omul tuturor. Și al omului obișnuit de rând, și al muncitorului, și al săracului, și al bogatului.

Aici apare diferența față de Donald Trump, viziunea economică a celor doi. Iar analiștii economici din SUA care s-au uitat pe schița de program economic a Kamalei Harris spun că e cam subțire și că ar putea să nu dea rezultate.

Intenția de plafonare a prețurilor i-a atras critici din partea lui Trump care a numit-o socialistă

Câteva exemple. Unul dintre subiectele care mi-a plăcut îmi amintește de ce s-a întâmplat în România. Am văzut afișe pe care scria ”no tax on tips”, să nu mai taxăm bacșișurile. Asta este una dintre problemele fundamentale ale Americii. Evident, aici viziunile diferă pentru că avem pe de-o parte un politician, Kamala Harris care a fost procuror, și un miliardar care este învățat să facă bani. Ce propune Kamala Harris? Un fel de limitare a prețurilor la produsele de bază. Numai că am văzut în Europa că nu dă întotdeauna rezultate. Ba chiar poate avea efecte perverse de cele mai multe ori.

În ultimele 12 luni, prețurile la alimentele de bază în America au crescut cam cu 25%. Veniturile nu au crescut cu același procent. Intenția de plafonare i-a atras critici din partea lui Donald Trump care a numit-o socialistă, iar zilele trecute, în discursul său, o făcea marxistă.

După mentalitatea americană, să încerci să pui frâu unei piețe libere unde cererea și oferta sunt rege și regină e clar că îi dăunează Kamalei Harris.

A ocolit cu eleganță problemele internaționale

Am văzut-o cu eleganță ocolind problemele internaționale. De exemplu, în fața clădirii unde avea loc convenția în fiecare zi a fost o manifestație despre războiul din Fâșia Gaza. Doamna Harris nu a făcut referiri foarte clare la acest lucru. A promis, așa cum promite și Donald Trump, că pune ea capăt războiului, tocmai lucrează cu Joe Biden.

În ceea ce privește Ucraina, sprijin necondiționat pentru Ucraina și nu ne retragem din NATO. Evident dreptul la avort în SUA a fost o temă care nu putea să lipsească din discursul doamnei Harris pentru că avem o Curte Supremă în SUA dominată de republicani conservatori, o parte dintre ei numiți chiar de Donald Trump, care au întors recent acest drept. E o temă sensibilă.

Ce e greu pentru Kamala Harris de-abia urmează

S-a terminat cu căzutul baloanelor din tavanul sălii. Urmează pe 10 septembrie prima dezbatere cu Donald Trump. Dacă vine Donald Trump.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE