Iulia Huiu a prezentat o analiză, exclusiv pentru Euronews România, despre perspectivele politicii externe a Statelor Unite în funcție de câștigătorul alegerilor prezidențiale.
Analista în relații internaționale consideră că o eventuală președinție Kamala Harris ar menține direcțiile majore stabilite de administrația Biden, însă cu o abordare personalizată și, posibil, mai îndrăzneață.
În contrast, un al doilea mandat al lui Donald Trump ar putea aduce o relație mai tensionată cu Uniunea Europeană, incertitudini în interiorul NATO și o posibilă apropiere de regimuri autoritare.
”Am să încep cu o posibilă victorie a Kamalei Harris, așa cum o văd eu, cred că ar însemna o continuitate a politicii externe americane. Cred în același timp că vor fi elemente de diferențiere față de administrația Biden, că va încerca o o președinție.
Kamala Harris va încerca să-și să impună propriu stil asupra politicii externe. S-ar putea chiar să asistăm la decizii mai curajoase, cum se spune, mai îndrăznețe, care ar putea ajuta dintr-un anumit punct de vedere. În ceea ce privește România, văd în continuare un interes pentru Europa Centrală și de Est, sprijinirea Ucrainei și o înțelegere a ce înseamnă agresiunea rusă și a faptului că Putin nu se va opri.
Cu siguranță vor fi nuanțe pe care nu le putem identifica în momentul de față, dar probabil, din acest punct de vedere, relația bilaterală așa cum o cunoaștem, va continua pe marile ei direcții.
În ce privește-o un posibil al 2-lea mandat al lui Donald Trump.
Lucrurile sunt mai complicate, e o doză mare de incertitudine cu privire la modul în care va acționa în politica externă și aici există diferite teorii și scenarii care circulă și în mediu politic, și de presă și definite ancuri american.
Un scenariu mai optimist ar implica păstrarea într-o administrație Trump a unor republicani clasici. Există și un scenariu mai pesimist, să spun, care pe care îl vedem din discursurile lui lui Donald Trump, și anume o deteriorare poate a relației cu Uniunea Europeană, o incertitudine în privința posturii americane în interiorul NATO și o apropiere de unele regimuri autoritare, inclusiv de Rusia. A menționat înainte ideea vehiulată de Donald Trump că ar pune capăt războiului din Ucraina.
Mai vreau să spun un lucru despre România. Țara noastră are un interes național strategic de a pune pe masa Statelor Unite și a aliaților occidental tema Mării Negre și de a menține acolo atenția. Include aici prezența americană în România, trupe. Ei bine, într-o administrație republicană, indiferent cine va ocupa anumite poziții, s-ar putea să asistăm la o scădere a interesului pentru acea zonă. Pentru a concentra întregul focus pe China. Relația cu China.”, a spus Iulia Huiu.