Un nou vaccin împotriva malariei a fost recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), deschizând astfel calea pentru introducerea acestuia în zonele în care copiii mor zilnic din cauza acestei boli.
Vaccinul R21/Matrix-M, dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din Oxford, s-a dovedit a fi sigur și eficient în prevenirea malariei la copii, a precizat agenția.
Aproape o jumătate de milion de copii mor anual din cauza malariei, care este răspândită de țânțari. S-a demonstrat că noul vaccin R21 reduce cazurile simptomatice de malarie cu 75% în anul următor unei serii de 3 doze. O a patra doză administrată un an mai târziu a menținut o eficacitate ridicată, a precizat OMS.
Primul vaccin împotriva malariei, vaccinul RTS,S (denumit Mosquirix), a fost recomandat în 2021, în urma rezultatelor unui program pilot desfășurat în Ghana, Kenya și Malawi. S-a demonstrat că eficacitatea sa se diminuează în timp.
"În calitate de cercetător în domeniul malariei, visam la ziua în care vom avea un vaccin sigur și eficient împotriva malariei. Acum avem două", a declarat Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, într-o declarație.
"Cererea pentru vaccinul RTS,S depășește cu mult oferta, astfel că acest al doilea vaccin este un instrument suplimentar vital pentru a proteja mai mulți copii mai repede și pentru a ne apropia de viziunea noastră privind un viitor fără malarie".
"Vaccinul ar putea salva vieți”
Potrivit OMS, cel puțin 28 de țări africane intenționează să introducă acest nou vaccin împotriva malariei în programele de imunizare.
Implementarea ambelor vaccinuri este așteptată și anul viitor.
Vaccinul R21 împotriva malariei este, de asemenea, eficient din punct de vedere al costurilor, potrivit OMS, cu un preț cuprins între 2 și 4 dolari (1,90 și 3,80 euro).
Experții au declarat pentru Associated Press că acest vaccin nu va pune capăt luptei împotriva malariei, dar că ar putea fi adăugat la arsenalul de instrumente de combatere a malariei pentru a proteja mai mulți copii.
Studiul clinic de fază III a inclus 4.800 de copii din Burkina Faso, Kenya, Mali și Tanzania.
În 2021, se estimează că au existat 247 de milioane de cazuri de malarie la nivel mondial, în țările africane fiind înregistrate 95% din cazuri și 96% din decese.
Copiii sub 5 ani reprezintă 80% din totalul deceselor cauzate de malarie în regiunea africană, a precizat OMS.