Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Primul sistem de drone Bayraktar ajunge în România. Armata a început procedurile de recepție

În august 2022, la șapte luni după începerea războiului din Ucraina, Ministerul Apărării Naționale a solicitat aprobarea achiziției a trei sisteme de drone Bayraktar, a câte șase aeronave, iar în aprilie 2023, MApN a semnat contractul pentru achiziție.

Primul dintre aceste sisteme sosește în țara noastră, iar Forțele Terestre Române au început "procedurile de recepție calitativă și cantitativă a echipamentelor primului sistem de aeronave fără pilot Bayraktar TB2", potrivit Ministerului Apărării.

Primul sistem de drone Bayraktar sosește în România

Această etapă de recepție se va încheia până la finalul lunii iunie, sau începutul lunii iulie. Astfel, vor putea fi efectuate primele zboruri de instrucție operate de piloți români cu aceste drone. Ele vor avea însemnele care arată că aparțin Armatei Române și vor fi înmatriculate ca aeronave de stat românești.

Urmează ca Ministerul Apărării să organizeze un eveniment de prezentare pentru aceste sisteme de drone atunci când procesul de recepție și livrare va fi gata. Primul sistem a avut termenul de livrare în această lună, al doilea în septembrie, iar al treilea, în ianuarie 2025.

Dronele Bayraktar fac parte din programul de transformare a Armatei României, până în anul 2040, cu obiectiv implementarea Țintelor de Capabilități ale României, în cadrul procesului NATO de planificare a apărării.

Aceste sisteme de drone sunt de tip UAS, adică fără echipaj uman la bord, funcționează pe combustilbil și cuprind șase aeronave și echipamentele aferente de comandă și control. O astfel de aeronavă are o anduranță mare, care poate depăși 24 de ore în zbor și poate acoperi distanțe de până la 300 de kilometri. Ele au și posibilitatea de supraveghere a unor zone extinse, dar și capabilități de tragere.

Muniția cu care este dotat un sistem Bayraktar TB2 are capacitatea de a penetra chiar și ținte blindate. Sistemele au o platformă armată, stație de control la sol, terminal de date la sol, terminal de afișare la distanță și bază avansată cu module generator și remorcă.

Valoarea contractului pentru cele trei sisteme de drone Bayraktar este de aproximativ 321 de milioane de dolari, ceea ce include muniția, suportul logistic și echipamentele de instruire.

O primă serie a personalului care va opera sistemul a beneficiat deja de pregătire în Turcia, în intervalul februarie - iunie 2024.

Polonia a fost prima țară din Uniunea Europeană care a cumpărat drone Bayraktar, potrivit lui Haluk Bayraktar, CEO-ul companiei Baykar.

Programul pentru înzestrarea apărării mai cuprinde sisteme antiaeriene Patriot, lansatoare de rachete multiple HIMARS, avioane F-16 și tancuri americane Abrams.

Pentru dotarea Armatei, România alocă 2,5% din PIB, conform schemei stabilite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE