Președintele Klaus Iohannis a declarat că va convoca o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru săptămâna viitoare în care probabil se va discuta inclusiv despre transferarea unui sistem de rachete Patriot în Ucraina.
”Problema este de actualitate cu siguranță și voi convoca o ședință a CSAT pentru săptămâna viitoare joi, ședință unde probabil se va discuta și această chestiune”, a declarat președintele Klaus Iohannis, aflat la lucrările Summitului B9, desfășurate la Riga.
Potrivit Administrației Prezidențiale, președinteleKlaus Iohannis a convocat ședința CSAT, care va avea loc joi, 20 iunie 2024, începând cu ora 13:00, la Palatul Cotroceni.
Pe ordinea de zi a Ședinței Consiliului sunt incluse subiecte referitoare la:
- Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024;
- Forțele și mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziție pentru participarea la misiuni și operații în afara teritoriului statului român în anul 2025;
- Stadiul și perspectivele conflictului din Ucraina în urma agresiunii ilegale și nejustificate a Federației Ruse. Implicații pentru România;
- Analiza privind posibilitatea transferului unui sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare PATRIOT către Forțele Armate ale Ucrainei;
- Avizarea solicitărilor pentru obținerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G, depuse de către Bithat Solutions S.R.L. și ASEE Solutions S.R.L.
Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii NATO, iar aliaţii vor lucra la o strategie ”pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia”, inclusiv prin limitarea capacităţii Moscovei de a-şi reconstitui armata, au transmis, marţi, copreşedinţii Summitului B9.
Summitul a fost prezidat de președintele Klaus Iohannis, alături de omologul său din Polonia, Andrzej Duda, şi de cel leton, Edgars Rinkevics.
”Rusia este şi va rămâne cea mai semnificativă şi directă ameninţare la adresa securităţii Aliate. Vom lucra la o strategie cuprinzătoare pentru a contesta, constrânge şi contracara Rusia, inclusiv prin limitarea capacităţii Rusiei de a-şi reconstitui armata şi capacitatea sa de a lansa ameninţări. Rămânem fermi în eforturile noastre de a susţine presiunea internaţională asupra Rusiei, inclusiv prin sancţiuni şi alte măsuri, atâta timp cât Rusia îşi continuă politicile şi acţiunile ostile, inclusiv încălcarea flagrantă a dreptului internaţional", se arată în declaraţia comună semnată de cei trei oficiali, citată de Agerpres.
Liderii summitului B9: Rusia continuă să le desfăşoare în regiunea euroatlantică, inclusiv sabotaj, acte de violenţă”
Ei s-au declarat "profund îngrijoraţi" de "activităţile hibride maligne" recente ale Rusiei pe teritoriul NATO, apreciind că acestea constituie o ameninţare la adresa securităţii aliaţilor.
”Aceste incidente fac parte dintr-o campanie intensificată de activităţi pe care Rusia continuă să le desfăşoare în regiunea euroatlantică, inclusiv sabotaj, acte de violenţă, interferenţe cibernetice şi electronice, provocări legate de frontierele aliate, campanii de dezinformare şi alte operaţiuni hibride. Susţinem şi suntem solidari cu aliaţii afectaţi. Vom acţiona individual şi colectiv pentru a aborda aceste acţiuni, ne vom spori rezilienţa şi vom continua să ne coordonăm îndeaproape pentru a ne asigura că Alianţa şi aliaţii sunt pregătiţi să descurajeze şi să se apere împotriva acţiunilor sau atacurilor hibride”, se mai arată în declaraţia amintită.
Cei trei șefi de stat au condamnat comportamentul Rusiei şi solicită Moscovei să-şi respecte obligaţiile internaţionale, "aşa cum aliaţii le respectă pe ale lor".
De asemenea, copreşedinţii B9 de la Riga reafirmă, în numele statelor care fac parte din acest format, sprijinul "neclintit" pentru Ucraina "independentă şi suverană".
”Ne reunim într-un moment în care Rusia nu dă semne de retragere din războiul său brutal împotriva Ucrainei. Reafirmăm sprijinul nostru neclintit pentru o Ucraină independentă şi suverană, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional. O Ucraină puternică, independentă şi democratică este vitală pentru stabilitatea regiunii euroatlantice. Continuăm să solicităm Rusiei să oprească imediat toate ostilităţile războiului său de agresiune şi să îşi retragă necondiţionat forţele de pe teritoriul Ucrainei", precizează Klaus Iohannis, Andrzej Duda şi Edgars Rinkevics.
Şefii de stat şi de guvern din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Republica Slovacă s-au reunit, marţi, la Riga, la Summitul B9, la care au participat, în premieră, Finlanda şi Suedia. La reuniune a fost prezent şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg