Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

AIEA: Iranul vrea să reia tratativele în dosarul nuclear

Rafael Grossi, directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), a declarat că Iranul pare mai deschis la o cooperare semnificativă cu agenția, în urma unor discuții desfășurate la New York în contextul Adunării Generale a ONU, conform Reuters.

Grossi a avut o întâlnire cu ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, care a jucat un rol esențial în negocierea acordului nuclear din 2015, prin care Iranul a acceptat să-și limiteze activitățile de îmbogățire a uraniului în schimbul relaxării sancțiunilor internaționale.

De asemenea, Grossi a menționat că intenționează să facă o vizită la Teheran în luna octombrie, unde speră să se întâlnească cu președintele iranian Masoud Pezeshkian, subliniind că a observat o "disponibilitate clară" a Iranului de a reînnoi colaborarea cu AIEA.

Chiar dacă negocierile legate de dosarul nuclear iranian sunt momentan în impas din cauza recentei alegeri prezidențiale din Iran și a celor ce urmează în SUA, pe 5 noiembrie, oficiali iranieni și europeni au purtat discuții la New York pentru a explora posibilitățile de reducere a tensiunilor.

În afară de programul nuclear, Iranul are o implicare activă alături de Rusia în conflictul din Ucraina și este parte a crizei dintre Israel și grupările Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban.

Grossi a subliniat nevoia unor progrese rapide în reluarea discuțiilor tehnice cu Iranul, subliniind că, deși Iranul nu a accelerat considerabil îmbogățirea uraniului, activitățile sale continuă într-un ritm constant.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE