Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, pe agenda JAI din 12 decembrie

Vin vești bune de la Consiliul JAI de la Luxemburg. Aderarea completă a României la spațiul Schengen se va regăsi pe agenda discuțiilor din 12 decembrie, ultima reuniune din acest an a miniștrilor de Interne din țările Uniunii Europene.

Anunțul vine cu toate că ministrul austriac Gerhard Karner a declarat joi „mai este mult de muncă”. Cu alte cuvinte, nu s-ar întruni unanimitatea.

Sándor Pintér, ministrul de interne al Ungariei, a declarat că aderarea completă la Schengen a României și Bulgariei va fi pe agenda consiliului miniștrilor de Interne care va avea loc pe 12 decembrie.

„În ceea ce privește punerea în aplicare completă a acquis-ului Schengen, am ascultat prezentările Bulgariei și României, au vorbit despre evoluțiile și progresul pe care le-au înregistrat. În prezent, nu mai există controale la frontierele aeriene și maritime.

Au vorbit despre demersurile pe care le-au făcut pentru a progresa. Am ascultat prezentările celor două state membre și observăm că există oportunitatea de aderare completă în viitor. Am pus acest subiect pe agenda a Consiliului JAI din decembrie. Și sper că rezultatul va fi unul pozitiv”, a declarat Sándor Pintér.

Austria a spus joi dimineață la Luxemburg, prin vocea ministrului de Interne, Gerhard Karner, că s-au făcut progrese, dar încă mai este de lucru. Karner conduce din calitate de interimar Ministrul de Interne al Austriei.

„Am spus mai întâi că suntem pe drumul cel bun. Încă nu am ajuns la capăt. Am spus că au fost realizate progrese în lupta împotriva migrației ilegale. Am menționat cifrele. La granița austro-ungară, de la 13.000 de cazuri am ajuns la 800 într-o lună, vorbim de luna septembrie.

Acest lucru arată că măsurile adoptate funcționează. Oficiali Frontex sunt implicați suplimentar în această acțiune. Este important ca noi să consolidăm masiv protecția frontierelor externe ale UE. Iar granița bulgaro-turcă este foarte importantă în acest sens.

Cred că în această direcție ar trebui să continuăm discuțiile în mod intens și consecvent, astfel încât, în ansamblu, situația să se îmbunătățească pentru Austria, dar și pentru spațiul Schengen. Este evident că controalele la frontieră, inclusiv controalele interne la frontieră, își arată efectele. Multe țări au introdus controale la frontierele interne. Și acesta este un aspect ce trebuie discutat. Cred că suntem pe drumul cel bun, că am luat măsuri bune, care au dat rezultate. Dar mai este mult de muncă. Este nevoie de mult efort”, a afirmat Gerhard Karner.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE