O singură țară din Europa poate asigura întregii populații spațiu în adăposturi, în cazul unei situații excepționale, cum ar fi un război.
O spune chiar șeful Departamentului pentru situații de urgență Raed Arafat. România are foarte puține astfel de spații, iar multe nu sunt pregătite.
”Dacă deschidem acum aplicația DSU pe telefon o să găsiți în ea harta interactivă care va da toate adăposturile din București și nu doar din București și din țară. Și poți să vezi care e adăpostul cel mai apropiat de tine.
Din păcate dacă mergem oriunde în Europa o să vedem că nu există o capacitate totală care să acopere întreaga populație. Este o singură țară care știu că are adăpost pentru fiecare cetățean și asta e Finlanda în rest, n-am văzut o țară care să aibă așa ceva.
Pregătirea lor, evident, colegii de la inspectorate merg și verifică, este rolul lor să verifice însă întreținerea și păstrarea lor în stare de funcționare autorităților locale și proprietarilor adăposturilor.”, a declarat Raed Arafat.
Aproape 5.000 de buncăre în România
În situații critice, România se confruntă cu un deficit de adăposturi sigure, iar o parte dintre cele existente nu sunt complet operaționale.
La nivel național există aproape 5.000 de astfel de spații, însă multe rămân necunoscute pentru populație. Mai mult, o mare parte dintre cetățeni nu știu cum ar trebui să reacționeze în caz de urgență, când ar fi necesar să se refugieze rapid.
În prezent, România dispune de 4.538 de adăposturi destinate protecției civile. Numărul acestora nu acoperă necesitățile populației. De asemenea, multe dintre aceste spații fie sunt dificil de localizat de către cetățeni, fie nu pot fi accesate rapid în eventualitatea unui avertisment de pericol.