Peste 30.000 de autoturisme vechi și poluante urmează să fie eliminate din circulație prin intermediul programului „Rabla Local”, derulat de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).
Peste 30.000 de mașini vechi vor eliminate
AFM a transmis către primării lista persoanelor fizice înscrise în Programul privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) şi începând din 3 octombrie 2023, persoanele fizice care se regăsesc în acel document vor lua la cunoştinţă şi vor pune în aplicare procedura internă a primăriei de domiciliu, publicată pe pagina de Internet a acesteia.
"Prin intermediul Programului privind casarea autovehiculelor uzate (Rabla Local) vom elimina din circulaţie peste 30.000 de maşini care poluează şi totodată, cetăţenii beneficiază de 3.000 de lei oferiţi în schimbul renunţării la aceste autovehicule mai vechi de 15 ani cu o normă de poluare Euro 3 şi/sau inferioară", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
Potrivit sursei citate, după semnarea contractului de finanţare cu primăria, persoana fizică va casa şi va radia din circulaţie şi din evidenţa fiscală autovehiculul uzat, pentru a beneficia de stimulentul pentru casare în valoare de de 3.000 de lei.
Înscrieri prelungite până la finalul lunii septembrie
Înscrierile în programul Rabla Local 2023, pentru persoanele fizice, vor fi prelungite până pe 29 septembie, ora 23:59, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT), a anunțat Administraţia Fondului pentru Mediu (ANM).
Termenul iniţial până la care se puteau înscrie persoanele fizice era 31 august 2023.
ANM precizează că instrucţiunile privind înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului Rabla Local pot fi găsite pe site-ul AFM.
Orașele care și-au epuizat bugetul pentru programul Rabla Local
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat, luni, că, până la ora 17,00, au fost emise 12.000 de vouchere pentru programul Rabla Local. Deja, orașul Țicleni și municipiile Moinești și Aiud și-au epuizat bugetele.
”În ceea ce privește Rabla Local, dincolo de mica problemă tehnică pe care am avut-o la prima oră și care a durat din nefericire câteva zeci de minute și pe care am depășit-o cu succes, pot să vă spun că la ora 17 tocmai ce aveam voucherul cu numărul 12.000 emis, ceea ce din punctul nostru de vedere poate să însemne că ne-am atins obiectivul.
Am avut tot în jurul orei 17 primul municipiu din România care și-a epuizat bugetul. Este vorba despre municipiul Moinești din județul Bacău. Totodată, mai există două orașe - municipiul Aiud și orașul Țicleni”, a declarat ministrul Mediului.
Mircea Fechet a mai precizat că România are nevoie de staţii de încărcare, în contextul în care numărul mașinilor electrice a crescut a crescut cu 57%, comparativ cu anul 2022. Ministrul Mediului a amintit că săptămâna trecută a anunţat realizarea a 2.812 staţii de încărcare a autoturismelor în valoare de 515 milioane de lei.
”Va exista o presiune din ce în ce mai mare din acest punct de vedere pe tot ce înseamnă transport de persoane electrificat.
Dacă la 30 iunie 2022 aveam 4.447 de autoturisme electrice înmatriculate, anul acesta avem 6.983, ceea ce înseamnă 57% creștere într-un singur an. Din discuțiile pe care le-am avut cu importatorii și cu producătorii de astfel de autoturisme, tendința aceasta de creștere se va accentua de la an la an”, a mai precizat ministrul Mediului.
Aplicaţia programului "Rabla local" funcţionează în parametri normali
Aplicaţia programului "Rabla local" funcţionează în parametri normali, iar până la această oră au fost înregistrate 4.505 persoane fizice înscrise, a anunţat, luni, pe Facebook, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).
"Aplicaţia programului funcţionează în parametri normali. Până la ora 12:00 s-au înscris 4.505 persoane fizice în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate - Rabla local", a transmis instituţia.
Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului "Rabla local", prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul. Timp de două ore, aplicaţia informatică dedicată programului a funcţionat cu intermitenţe sau deloc.
Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei puse la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023, ora 16:30, sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).
"Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
După finalizarea procedurilor de înscriere de către primării, cetăţenii care vor să caseze maşinile vechi de cel puţin 15 ani se înscriu pe platforma naţională de pe site-ul AFM dedicată programului "Rabla Local" şi predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare.
Ulterior, aceştia vor trebui să transmită certificatul de casare către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Autovehiculelor (DRPCIV) în vederea radierii maşinii şi vor primi un stimulent pentru casare în valoare de 3.000 de lei.
Specialiştii AFM lucrează la remedierea problemelor tehnice apărute la aplicaţia dedicată programului 'Rabla local'
Specialiştii de la Adminstraţia Fondului pentru Mediu (AFM) lucrează, la ora actuală, la remedierea problemelor tehnice apărute la aplicaţia informatică dedicată programului "Rabla local", a scris luni Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), pe pagina oficială de Facebook a instituţiei.
"Momentan, colegii de la Administraţia Fondului pentru Mediu întâmpină probleme tehnice cu aplicaţia informatică şi lucrează la remedierea lor. Vom reveni cu informaţii în scurt timp", a transmis MMAP.
Luni dimineaţa a demarat prima ediţie a programului "Rabla local", prin care cei care doresc să-şi caseze maşinile vechi pot primi de la stat suma de 3.000 de lei fără a fi obligaţi să cumpere un alt autovehicul. Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează prin intermediul aplicaţiei informatice pusă la dispoziţie de către AFM, până pe 31 august 2023 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei unităţi administrativ-teritoriale (UAT).
"Sunt 500 de primării din toată ţara înscrise în acest program ai căror locuitori vor beneficia de cei 3.000 lei oferiţi în schimbul casării unui autovehicul vechi şi poluant fără a avea obligaţia de a achiziţiona un autovehicul nou în schimb. Acest program are ca scop eliminarea din circulaţie a maşinilor uzate, cu grad ridicat de poluare pentru atingerea ţintelor stabilite în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă", a precizat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu.
După finalizarea procedurilor de înscriere de către primării, cetăţenii care vor să caseze maşinile vechi de cel puţin 15 ani se înscriu pe platforma naţională de pe site-ul AFM dedicată programului "Rabla Local" şi predau maşinile poluante la centrele autorizate de dezmembrare.
Anunțul făcut de Ministrul Mediului
”E bine de știut că suma de 3.000 de lei se plătește cu un efort partajat între Ministerul mediului și autoritatea publică locală, respectiv, 2.400 de lei vin de la minister și 600 de lei de la primărie. Este un program pentru care alocăm aproape un sfert de miliard de lei.
Vom scoate 100.000 de rable de pe străzile României folosind și Rabla Local, program care este complementar Rabla Clasic și Rabla Plus”, a declarat acesta.
Programul Rabla Local a luat startul pe 21 aprilie. Administrația Fondului de Mediu a anunțat că ”în perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate”
Etapele programului Rabla Local 2023
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, a declarat recent că pe 21 aprilie cetățenii încep înscrierea în program pe platformă unică națională. După înscriere, implementarea efectivă se face de către primărie (primirea și analiza dosarelor și plata).
”Pe 21 aprilie pornește programul Rabla Local. Înainte de această dată va fi sesiunea de înscriere în program a autorităților publice locale. Fac un apel către toate UAT-urile, primăriile, să se grăbească cu aprobarea în consiliile locale a participării în program”, a declarat ministrul.
Astfel, potrivit AFM, unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM până pe 28 aprilie, ora: 23:59.
Totodată, conturile care vor fi create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.
După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul: www.afm.ro a listei cu unitățile administrativ-teritoriale care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și a sumelor alocate.
Prin intermediul programului, persoanele fizice care vor casa o mașină mai veche de 15 ani vor putea primi, de la primăria de care aparțin, un stimulent în valoare de 3.000 de lei, fără a fi obligați să-i folosească pentru a cumpăra o mașină nouă.
Acte necesare Rabla local 2023
În vederea aprobării cererii de finanțare, în cadrul sesiunii de înscriere, solicitantul depune următoarele documente:
a) cererea de finanțare, al cărei model este prevăzut în anexa nr. 1, completată prin tehnoredactare;
b) împuternicire notarială, prin care persoana care va semna cererea de finanțare este mandatată de către reprezentantul legal în acest sens, după caz;
c) actul de identitate al reprezentantului legal sau, după caz, al împuternicitului solicitantului;
d) documentul doveditor al deschiderii de către solicitant, la Trezoreria Statului, a contului de venituri încasate de la Fondul pentru mediu. Contul va avea cod/indicator bugetar „21.43.02.20 - alte subvenții primite de la administrația centrală pentru finanțarea unor activități“.
Instrucțiunile cuprinzând modul de înscriere a solicitanților în Program și procesul de depunere a cererilor de finanțare, precum și alte informații relevante se elaborează și se aprobă la nivelul AFM, se aprobă prin dispoziția președintelui și se aduc la cunoștința persoanelor interesate prin publicarea pe pagina de internet a AFM.
Criteriile de eligibilitate a autovehiculului uzat:
Este considerat eligibil autovehiculul care îndeplinește cumulativ următoarele condiții:
a) este înregistrat în evidențele fiscale ale UAT solicitant;
b) la data participării în Program are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației;
c) are norma de poluare Euro 3 și/sau inferioară;
d) conține componentele esențiale (motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor autovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație).
AFM a avizat 457 de dosare pentru ”Rabla Clasic
În acelaşi timp, membrii Comitetului de Avizare al AFM au avizat favorabil, pentru Programul "Rabla Clasic", 457 de dosare pentru 729 autovehicule şi 25 motociclete, în cuantum de 11.437.500 lei.
În plus, în cadrul programului "Casa Eficientă Energetic", a fost publicată o nouă listă cuprinzând un dosar acceptat, cu o finanţare de circa 54.980 de lei.
Listele dosarelor acceptate în cadrul acestor programe sunt publicate pe site-ul AFM, la secţiunile aferente programelor "Rabla Local", "Casa Eficientă Energetic" şi "Rabla Clasic".