Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit Alberto Fujimori, fostul preşedinte al statului Peru. A fost condamnat pentru crime împotriva umanității și a condus autoritar statul sudamerican

Alberto Fujimori a murit la vârsta de 86 de ani, după o lungă luptă cu cancerul. El s-a stins din viață pe 11 septembrie, în capitala Lima, alături de familia sa, conform AFP.

În ultima vreme, Fujimori a fost internat în spital de mai multe ori, după ce a fost diagnosticat cu o tumoare pulmonară în 2018 și, în urmă cu câteva luni, cu o tumoare malignă la limbă, acolo unde avea deja o leziune canceroasă mai veche. El finalizase tratamentul de radioterapie în urmă cu câteva săptămâni.

A murit Alberto Fujimori

„După o lungă luptă cu cancerul, tatăl nostru, Alberto Fujimori, tocmai a plecat să se întâlnească cu Dumnezeu. Cerem celor care l-au iubit să ne însoţească în rugăciune pentru odihna veşnică a sufletului său. Mulţumim pentru tot, tată!”, a fost comunicatul copiilor săi, Keiko, Hiro, Sachie şi Kenji Fujimori.

Fujimori s-a născut în Japonia și era poreclit „El Chino” (n.r.: chinezul). El a condus Peru din 1990 până în 2000, iar ultimii 16 ani din viață i-a trăit într-o închisoare din Lima, după ce a fost condamnat pentru corupţie şi crime împotriva umanităţii.

Cele mai importante facte de care a fost acuzat erau două masacre asupra civililor, masacre pe care le-a comis armata care ducea lupte împotriva gherilei maoiste din Sendero Luminoso, la începutul anilor 1990.

El a fost eliberat în decembrie 2023, la ordinul Curţii Constituţionale „din motive umanitare”, deși fusese condamnat 25 de ani.

El era recunoscut drept un neoliberal, dar a promovat un model autoritar și populist de a conduce țara, model care a fost apoi implementat și în alte state.

La un moment dat, el a reușit să dea un impuls econimiei din Peru, prin creșterea economică, dar și prin politicile lui ultraliberale. Însă el a fost implicat și în scandaluri de corupție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE