Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A murit actorul James Earl Jones, „vocea” lui Darth Vader, din Războiul Stelelor

Actorul James Earl Jones s-a stins din viață luni, 9 septembrie, la locuința sa din New York. Îndrăgitul actor american avea 93 de ani și era cunoscut pentru că a dat voce personajului din Star Wars, Darth Vader. El i-a mai dat voce și lui Mufasa, din filmul Regele Leu.

A murit James Earl Jones, actorul cunoscut pentru vocea lui Darth Vader, din Războiul Stelelor

În urmă cu mai mulți ani, James Earl Jones a recunoscut că nu se aștepta că va deveni actor, and în vedere că el era bâlbâit când era copil și că, până la 8 ani, „abia vorbea".

„Bâlbâitul este dureros. La școală, încercam să citesc lecțiile și copiii din spatele meu se rostogoleau pe jos de râs", a spus James Earl Jones, în Daily Mail, în 2010.

Pentru a-și corecta acest defect, el obișnuia să recite multe poezii, așa cum l-a sfătuit un profesor. Însă în copilărie, el se gândea să devină militar, nicidecum actor.

James Earl Jones s-a născut în 1931 în Mississippi, iar când avea cinci ani, s-a mutat cu familia în Michigan. După ce a încheiat stagiul militar, el s-a mutat în New York, unde a început să lucreze ca paznic, în timp ce studia pentru actorie.

Debutul său în actorie a avut loc în 1958, cu piesa „Răsărit la Campobello”, susținută la Cort Theatre. În 2022, instituția avea să preia numele actorului.

S-a consacrat și în industria cinematografiei în 1969, când a luat un premiu la Tony Awards, pentru rolul său principal din piesa „The Insurgent”. Peste un an, el a jucat rolul primului campion afro-american la box, Jack Johnson. Pentru interpretare, a primit o nominalizare la Oscar și un premiu la Globul de Aur.

James Earl Jones a câștigat de două ori premiul Tony și un Tony special pentru întreaga carieră, în 2017, iar în 2011, a luat un Oscar onorific.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE