Astăzi, 9 august, se împlinesc 25 de ani de când Vladimir Putin se află la putere în Federația Rusă, țara cu cea mai mare suprafață și cel mai mare arsenal nuclear din lume.
În 2022, liderul de la Kremlin a declanșat cel mai sângeros conflict armat din Europa de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, după ce a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina.
După o lungă activitate în temutul comitet sovietic pentru securitate - KGB, Vladimir Putin se implică în politică. Își începe noua carieră la Primăria vechii capitale imperiale - Sankt Petersburg.
La numai opt ani de la destrămarea URSS, în 1999, este deja numit în funcția de prim-ministru. Iar câteva luni mai târziu devine președinte, după ce primului conducător al Rusiei post-sovietice, Boris Elțîn, renunță la putere.
Putin, comparat cu Stalin
Acum, la un sfert de secol distanță, unii analiști politici sunt de părere că impactul lui Vladimir Putin asupra societății ruse poate fi comparat doar cu cel avut de dictatorul bolșevic Iosif Stalin și țarul tiran Ivan cel Groaznic.
”Chiar dacă numărul absolut al victimelor, deocamdată, slavă Domnului, nu este încă comparabil nici cu cel din epoca lui Stalin, nici cu cel din epoca lui Ivan cel Groaznic, dar din punctul de vedere al responsabilității politice în fața istoriei, vinovăția lui este mult mai profundă, mult mai gravă, decât vinovăția dictatorilor anteriori.”, a declarat Abbas Galliamov, analist politic.
Vladimir Putin are toate șansele să rămână în istoria contemporană a Rusiei drept cel mai longeviv conducător.
Actualul mandat, al cincilea, se încheie în 2030. Totuși, în urma unei modificări controversate a Constituției, liderul de la Kremlin poate pretinde încă șase ani în fotoliul de la Kremlin.
După declanșarea războiului din Ucraina, Vladimir Putin și-a întărit puternic legăturile cu liderii autoritari din China, Coreea de Nord și Iran, în încercarea de a crea o alianță care să se opună țărilor occidentale.