Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

A început forfota în căminele studențești. Încărcați cu bagaje, unii au sosit chiar și cu dube. Cât sunt tarifele din acest an

A început forfota în campusurile stundențești. La Iași, prima universitate care își deschide ușile este cea de Științele Vieții. Sunt 1.700 de locuri de cazare în campus, iar cererea a fost mai mare cu aproximativ 20% față de anul trecut.

Prioritate au studenții din anul întâi, indiferent dacă sunt la buget sau la taxă. Aceștia sunt și primii care s-au cazat. Au venit cu bagaje pline cu haine și perne, unii chiar cu uscător de rufe și cuptor cu microunde. Tinerii aleg căminul și pentru că își doresc să simtă din plin viața de student, dar mai ales pentru că e mai ieftin decât o chirie în Iași.

Studenții au ajuns la cămine

Încă de la prima oră a dimineții în campusul Universității Științele Vieții, din Iași, au fost studenți pregătiți să primească cheia de la camera unde vor sta următorul an.

Administrator cămin: „Cheia de la camera 67. Mult succes!"

Student: „Mulțumesc!"

Alexandra Olariu, studentă din județul Suceava: „Foarte ok, e peste așteptările mele, nu mă aștepam să fie condițiile astea și Doamne ajută de acum să fie totul bine. La șapte am ajuns. AM plecat pe la patru. Am vrut să îmi iau mai mult patul, să fie mai jos, să fie camera ok."

Haine, încălțăminte, uscător de rufe și cuptor cu microunde, toate au încăput în bagaje.

Florin Zbughin, tatăl unei studente: „Pfff, ce am adus! Nu am adus tot, că am zis să vedem camera cum e. De la Rădăuți Prut și până aici e un pic de distanță. Un frigider trebuie să aducem. Dar să vină toate fetele. Pe parcurs, o să le facem necesarul."

Adelina, studentă în anul întâi, din județul Suceava: „Mi-am adus toate lucrurile, deși nu am nici loc. Mai urmează să aduc haine, toate, dar sper să nu le pun pe dulap. Camera e acceptabilă. Putea să fie și mai rău. O să fie foarte, foarte greu, cu toate lucrurile. Când vine iarna, atunci e mai greu...la haine groase."

Ionuț Andrei, părinte au unul student din Brăila: „Momentan, vedem să se acomodeze ea. Să vedem ce va mai trebui. Vom mai face un drum. Dacă vă zic că am venit cu duba... La cantină, să vedem dacă se mulează după program. Dacă nu, să găsim o modalitate să trimitem borș înghețat, sarmale congelate."

Lucian este student la industrie alimentară. Nu doar că și-a ales patul în cameră, ci s-a pus și pe treabă.

Lucian Hamac, student în anul întâi, din jud. Iași: „Am adus cearșaful de pat, l-am schimbat. Așa arăta inițial. Mi-am adus una mai curată. Niște produse de curățenie ca să facem curățenie, o pereche de papuci, niște haine."

Căminele au camere cu două, trei, patru și cinci paturi. Fiecare are baie proprie, iar la fiecare etaj este amenajată și o bucătărie. Tariful pornește de la 250 de lei si poate ajunge la 475 pentru cei care sunt la buget sau 575 pentru cei la taxă. Costurile au cântărit mult atunci când studenții au ales să stea la cămin.

Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prodecanul Universității Științele Vieții din Iași: „Solicitările au fost mult mai mari decât posibilitățile noastre pe care le avem pentru studenți. În general, avem prioritate pentru cazare la studenții din anul întâi, ii cazăm pe toți."

Universitățile de stat din Iași pun la dispoziție aproximativ 17 mii de locuri de cazare în campusurile studențești.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE