Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

41 de grade Celsius la umbră, în weekend. În București, o vijelie a doborât copaci și stâlpi și a spart geamurile caselor

A început o nouă zi de foc, cu temperaturi extreme în 29 de județe și municipiul București. Meteorologii anunță în continuare nopți tropicale și un weekend fierbinte, chiar și cu 41 de grade Celsius la umbră. Miercuri seară, în Capitală și în alte regiuni, canicula a fost urmată de furtuni cu grindină.

Caniculă și furtuni, în țară

Toată țara a fost cuprinsă de un val de căldură extremă. Meteorologii ne avertizează că nu vom scăpa de arșiță în următoarele zile. Temperaturile vor ajunge și la 41 de grade Celsius la umbră.

Iris Răducanu, meteorolog ANM: „Se extinde codul portocaliu și va cuprinde zona Banatului, a Crișanei, Oltenia, Muntenia, zona continentală a Dobrogei, sudul Moldovei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, local Maramureș. Acolo, maximele vor fi de 36-39° cu cele mai mari valori in vest și în sud, disconfortul termic va continua să fie accentuat, iar minimele termice în continuare nu vor coborî sub 20°. În celelalte zone se menține cod galben. În acest sfârșit de săptămână, temperaturi în continuare de până la 39 de grade, nu este exclus să vedem și 40-41 de grade”.

Medicii recomandă evitarea deplasărilor în intervalul 11:00-18:00.

Canicula a fost urmată de o furtună cu grindină, care a doborât mai mulți copaci, seara trecută în București.

Mihaela Barbu, jurnalistă Euronews: „Pompierii din Capitală au fost chemați să intervină în mai multe zone, acolo unde copacii au căzut fie pe mașini, fie pe carosabil, dar și un stâlp, din informațiile transmise de pompierii din București și vorbim de mai multe astfel de efecte ale vremii, ale vijeliei care a fost, vorbim de o alertă de vreme severă, imediat transmisă de meteorologi în jurul orei 17:00. O alertă de vijelie cu grindină”.

Slt. Ștefan Eduard, ISU București-Ilfov: „În municipiul București s-au înregistrat 83 de solicitări, în urma cărora au rezultat: 70 de copaci căzuți, șase acoperișuri de casă efectate, două pericole de cădere pentru elemente de construcție și respectiv două geamuri sparte la o casă”.

Și în județul Botoșani, timp de mai bine de o oră, 19 comune s-au aflat sub incidența a două avertizări de ploi torențiale. Mai mulți copaci au fost smulși din rădăcini și câteva case au fost inundate. Pompierii și serviciile de urgență au intervenit pentru a înlătura efectele cauzate de ploile torențiale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE